Koktéltörténelem

A koktél szó eredete máig nem tisztázott. Arról , hogy ki és mikor készítette el, és nevezte el a legelső koktélt, számtalan történet olvasható. Az azonban valószínű, hogy a szó az amerikai kontinensen született. 1806-ban egy USA-beli kiadványban már felfedezhető a szó a mai értelmében, és biztosra vehető, hogy száz évvel ezelőtt már elfogadott elnevezése volt a kevert italoknak.

Több hasonló történet szól amerikai katonákról, akik valamely értékes harci kakas megtalálásáért kapták volna a frissítõt, melyet az eset emlékére a kakas farktollairól (cock’s tail) neveztek el.

De van történetünk, mely maga Washington tollas kalapjával hozza összefüggésbe.

Egy érdekes verzió szerint pedig a „cock-tailed” kifejezés olyan nem fajtatiszta, keverék lófajták elnevezése volt, melyek farkát megkülönböztetésül kakasfarok-formájúra kötözték.

Egy másik történet Mexikóhoz kapcsolódik. Az egyik mexikói félszigeten a helybeliek között népszerű ital volt a drac , amely több italféleség fakanállal történő összekeverését jelentette. Az egyik településen azonban nem fakanállal, hanem egy kakasfarok nevű növény gyökerével keverték a likőrt. Az itt partra szálló angol matrózok hamar rákaptak az italra, azonban ők már csak cocktail ként (kakas farka) rendelték.

Megint más okoskodás szerint a „cock-ale” a harci kakasoknak adott alkoholtartalmú táp-itóka volt, majd a harc végeztével a nézõk hasonlót ittak arra a kakasra, melynek farkában a legtöbb toll maradt. Ünneplésként a közönség annyi különböző fajtából kevert italt ivott, ahány faroktolla maradt a győztes kakasnak.

Az utolsó történet szerint a szó a francia coquetier -ből (tojástartóból) származik. Állítólag egy New Orleans-i francia patikus, Monsieur Antoine Peychaud ebből kínálta a vendégeinek a finom kevert italait. Az amerikai vásárlók azonban sehogy sem tudták megjegyezni a szót, így aztán átkeresztelték cocktail -re, mert az legalább angolul volt.

Az első koktélos könyvet 1860-ban adta ki a legendás mixer, „Professzor” Jerry Thomas, amit azután hamarosan sok hasonló követett.

Mérföldkõnek tekinthetõ a Harry Johnson féle „Mixerek Illusztrált Kézikönyve”, amiben szerepelt egy illusztráció, ami egy üvegpohárra illeszkedő fordított, kúpos fémhengert ábrázolt – a mai shaker elődjét.

A koktélok szélesebb körű elterjedése paradox módon mégis az alkoholtilalom idején kezdődött szintén Amerikában, a 20-as és 30-as években, amikor a környező országokból csempésztek be gyakran nagyon gyenge minőségű szeszt, amit magukban alig lehetett meginni – így egymással keverték őket, hogy valami elfogadhatóbb legyen az eredmény.

Újra felfedezték a régebbi recepteket és számtalan újat is kreáltak. Ekkor született többek között a Bloody Mary , a Buck’s Fizz, a Corpse River és az Orange Blossom is. A koktélok népszerűsége az alkoholtilalom végével csak fokozódott, hamar eljutottak Európa nagyvárosaiba és hamarosan minden előkelő hotel és klub saját koktélbárral büszkélkedett.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*