Hozzávalók:
Piskóta:
10 tojás
5 evőkanál rétesliszt
5 evőkanál finomliszt
9 evőkanál cukor
Masszához:
1 dl víz
1 dl narancslé
6-8 evőkanál cukor
Rum vagy rumaroma
2 evőkanál keserű kakaópor
fondant
Recept:
Kedvenc süteményem…..
Az alap piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A kétféle lisztet több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze.
35×25-es tepsiben sütöttem. A masszát háromfelé osztva süssük meg. Az első felét simítsuk a sütőpapírral bélelt aljú tepsibe és tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A másik két adag masszával hasonlóképpen járjunk el.
Az egyik lapot törjük apró darabokra. A narancslé, a víz és a cukor felhasználásával főzzünk szirupot. Hűtsük ki, és öntözzük meg a kakaóporral megszórt és rummal meglocsolgatott piskótát annyira, hogy gyúrható masszát kapjunk.
Az egyik piskótalapra osszuk el a kakaós egyveleget, és egyenletesen és fedjük be a másik lappal.
Nyomjuk le a tésztát (esetleg préselhetjük is). Ha „megkötött”, vágjuk fel kockákra.
Villa segítségével mártogassuk rummal higított, piros festékkel színezett kézmeleg fondantba, majd rácsra téve hagyjuk száradni.
Nagyon tetszik a recept csak egy valamit nem tudok a kéz meleg fondant elkészítését(receptet).
Ha leírnád az nagyon jó lenne.
Szia Anita!
Én készen veszem a fondant, mert házilag nem lesz soha olyan, mint a cukrászdai. Azt beteszem a mikroba, alacsony hőfokon megolvasztom, és voilá!
Kész fondant cukrászellátóban (m-gel, ázsia bt, soregi) , cukrászdában lehet venni
Sok sikert!
Zsófi
A kéz meleg azt jelenti hogy a fondant csak éppen hogy fel kell melegíteni, nem szabad hogy felforjon.
Ez egy tökéletes recept! A családom első reakciója az volt rá, hogy már el is felejtették milyen az igazán finom puncsos mignon. Manapság a diákcsemege töltelékével „gazdagítják”, de számunkra ilyen az igazi! Nagyon köszi a megosztásért!:)
Én apukámnak szeretném megcsinálni, de nem tudom hogy mi az a ,,fondant,,! Valaki légyszi válaszol ide? (Mert az email-em nem teljesen úgy működik ahogy kéne…)
Ha internetezel, jó barátod a google:
„Cukor túltelített oldatából felfőzéssel készült puha cukorkaanyag.
Cukrászati szakszó, a francia fondant (folyadékkal töltött cukorka) betű szerinti ejtése (helyesen [fondan])”
KOrábban már leírtam, hogy hol lehet beszerezni az eszterházy fondantot.
Ha Budapesti vagy: m-gel, ázsia bt, cukrászda, vagy interneten rendelni: soregi.hu, desszertmester.hu
Zsófi
Nagyon szépen köszönöm! :D Amúgy az a bajom azokkal a cukrázdákkal hogy nem pesti vagyok és Pesttől 2 órára lakom a közelben meg nincs semmi ilyesmi cukrászda csak Panama… De akkor majd útánna keresek! Mégegyszer köszi szépen!
Házilag is elkészíthető, itt egy link:
http://www.youtube.com/watch?v=8wfASu6TIkI
Rövidebben:Tortabevonó édes massza amihez kell:pilllecukor keményítő.porcukor viz ezeket összedolgozzuk,és ha színest akarunk,akkor kevés ételfestéket is hozzá adhatunk. aanyagok mennnnyisége a fondant tömegétöl függ.
Nem ajánlom, hogy gyakorlat nélkül neki láss fondánt készíteni.
Manapság már több helyen lehet venni fondant, Auchan, Lidl, stb.
Különböző színekben, van , én már vettem többször torta bevonására,, és tökéletes volt.