A sertés részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?
A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz.
A romlott hús színe foltos, helyenként sötétebb, nyirkos, esetleg nyálkás, a zsírréteg megsárgul. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza az üzletbe, vagy rögtön dobjuk ki, mert alkalmatlan a fogyasztásra.
A sertés részei és felhasználásuk
Felhasználható: füstölve, kocsonyának, főzve
Tarja
Felhasználható: szeletben frissen sütve, füstölve, roston sütve
Hosszú karaj (borda, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Szűzpecsenye
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Comb (részei: felsál, dió, frikandó, rózsa)
Felhasználható: A legsokoldalúbban a combot használhatjuk fel. Megpárolhatjuk natúrszeletnek, gombás, lecsós húsnak, vagy kiránthatjuk. Fölaprítva gulyást, pörköltet, darált húst készíthetünk belőle.
Ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva.
Dagadó (hasaalja)
Felhasználható: pörköltbe, tokányba, vagdaltnak, töltve és sütve, főzve (feltétnek), roston sütve
Oldalas
Felhasználható: sütve, füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak
Lapocka
Felhasználható: füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak
Tokaszalonna
Felhasználható: főzve, abálva
Csülök
Felhasználható: sütve, főzve, füstölve, pörköltbe
Köröm
Felhasználható: kocsonyának, főzve, pörköltbe, tokányba, vagdaltba
Farok
Felhasználható: főzve, pörköltbe, tokány