A sertés részei és felhasználásuk

A sertés részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?

A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz.

A romlott hús színe foltos, helyenként sötétebb, nyirkos, esetleg nyálkás, a zsírréteg megsárgul. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza az üzletbe, vagy rögtön dobjuk ki, mert alkalmatlan a fogyasztásra.



A sertés részei és felhasználásuk
Fej
Felhasználható: füstölve, kocsonyának, főzve

Tarja
Felhasználható: szeletben frissen sütve, füstölve, roston sütve

Hosszú karaj (borda, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva

Rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva

Szűzpecsenye
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva

Comb (részei: felsál, dió, frikandó, rózsa)
Felhasználható: A legsokoldalúbban a combot használhatjuk fel. Megpárolhatjuk natúrszeletnek, gombás, lecsós húsnak, vagy kiránthatjuk. Fölaprítva gulyást, pörköltet, darált húst készíthetünk belőle.
Ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva.

Dagadó (hasaalja)
Felhasználható: pörköltbe, tokányba, vagdaltnak, töltve és sütve, főzve (feltétnek), roston sütve

Oldalas
Felhasználható: sütve, füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak

Lapocka
Felhasználható: füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak

Tokaszalonna
Felhasználható: főzve, abálva

Csülök
Felhasználható: sütve, főzve, füstölve, pörköltbe

Köröm
Felhasználható: kocsonyának, főzve, pörköltbe, tokányba, vagdaltba

Farok
Felhasználható: főzve, pörköltbe, tokány

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*