Hozzávalók:
23 cm-es tortához:
85 g cukor
100 g méz
375 g liszt
85 g vaj
2 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
2 nagy vagy 3 kicsi tojás
krém:
25 dkg mascarpone
40 dkg sűrű görög joghurt vagy tejföl
1 dl tejszín
méz
2 zacskó vaníliás cukor
Recept:
A Medovik tortát az oroszok fogyasztják ünnepnapok alkalmával. A 19. század elején I. Sándor palotájának konyhájában született meg a recept. Az uralkodó felesége, Erzsébet állítólag nem szerette a mézet, és nem volt hajlandó olyan ételt fogyasztani, amiben méz volt. Érkezett a palotába egy ifjú cukrász, aki nem tudott az averzióról, és egy különleges mézes süteményt készített. Erzsébet nem tudta, miből készült a torta, ezért megkóstolta, és rögtön megszerette a puha, krémes, bársonyos desszertet. Többféle változata kering az interneten, én a tejfölös (joghurtos) verziót készítettem el, a savanykásabb krém elllensúlyozza a lapok édes-karamelles ízét.
A lapokhoz a cukrot összekeverjük a mézzel, a vajjal, folyamatos keverés közben felfőzzük. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és tovább keverjük, míg borostyánszínre vált a krém, és nagyon erősen habzik. Akkor levesszük a tűzről és kevergetjük, míg lecsillapodik a habzás.
15 perc hűlés után egyesével jól beledolgozzuk a tojásokat, majd apránként a lisztet. A ragacsos, nyúlós tésztát 1 órára hűtőbe tesszük.
Hat gombóccá osztjuk, és sütőpapíron, alálisztezve kör alakúra nyújtjuk. Tortakarikával a legegyszerűbb méretre szabni a lapokat. Előmelegített sütőben 160 fokon, 5 perc egy lap. Ne süssük túl!
Ha megvan a hat réteg, várjuk meg, míg kihűlnek a lapok, és jöhet a krém. Ehhez a mascarponét, a joghurttal, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti mézzel habosra kevertem, majd megtöltöttem a lapokat és bevontam a tortát. Tetejét és oldalát a leeső sült lapok őrölt morzsájával díszítettem.