Tésztafőzés

A tésztafőzés is megérdemel egy cikket, kezdőknek hasznos lehet.

Régebben mindig gondban voltam a mennyiséggel. Ma már persze „szemre” adagolom a tésztát, de jó tudni, kb. hány deka tésztával számoljon az ember.

Fejenként 80 és 100 g közötti tésztával kell számolni, étvágy szerint, illetve egy kicsivel többel, ha egytálételről van szó.

Az optimális tésztafőzéshez bátran használjunk nagy mennyiségű vizet, vagyis mintegy 1 litert egy adagnyi (100g) tésztához, mert a tészta így egyenletesebben megfő. Tegyünk sót a vízbe, akkor is , ha édes tésztát készítünk!  Kb egy teáskanálnyit literenként, de én meg is kóstolom a vizet, biztos, ami biztos!

Illetve gazdaságos lefedni a lábost, amíg felforr a víz. Ha már lobogva forr, beletehetjük a tésztát. Ilyenkor  azonnal jól meg kell keverni, különben a tészta összeragad.

A főzőlap hőmérsékletét vissza lehet venni, elég ha közepes tűzön főzzük. Lefedni nem szabad az edényt, viszont kevergetni lehet.

Tartsuk be a tészta gyártója által ajánlott főzési időt, ez a csomagoláson megtalálható. Kis idővel a főzési idő lejárta előtt  kóstoljuk meg a tésztát. A tészta akkor készült el, ha kívülről már nem érezzük ragadósnak, de a belseje még nem teljesen puha. Ha éppen roppan, máris elkészült az „al dente” tészta.

Olasz tésztafajták:

agnolini – kisméretű ravioli, rendszerint húsleves betétje orecchiette – fülalakú tészták
bucatini – vastag rövid csőtészta pansot(t)i – töltött tésztaháromszögek 
cannelloni – vastag csöves kifőtt tészta pappardelle – szalagtészta 
cannolicchi – igen rövid, néha recés felületű csőtészta penne – cső alakú tészta 
chiocciole – tésztacsiga raginette–  fodros metélt 
cavatelli-kis tésztakagylók ravioli – hússal töltött tésztatáskák 
conchiglioni – a legnagyobb tésztakagyló rigatoni – cső alakú tészta 
farfalle – pillangó alakú tészta  ruote – kerék alakú tészta 
fettuccine – szalagtészta (főleg Róma környékén) spagetti – nem szorul magyarázatra 
fusilli – orsótészta stricchetti – pillangótészta 
garganelli – cső alakú tészta stringozzi – a spagettinél vastagabb tészta 
gnocchi – burgonyával készülő galuska strozzapreti – kézzel sodort hosszúkás tészta 
lasagne – tésztalapok tagliatelle – szalagtészta 
lasagnette – hullámos szalagtészta tordelli – félholdformájú tésztazsebek 
linguine – szalagtészta tortelli(ni), tortelloni – töltött tésztagyűrűk 
lumaconi – nagy csigatészta tortiglioni – cső alakú tészta 
maccheroni- rövid  makarónitészta trenette – lapos spagetti 
maltagliati – széles tészta tubettu(ni) – cső alakú tészta 
mezzelune – félholdtészta vermicelli – metélttészta 

 

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*