Áfonya:
vadas mártások, dzsem, bor
Ánizs:
főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek
Babérlevél:
levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka, káposzta eltevésénél
Bazsalikom:
levesek, fehérbab, főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, paradicsom és paradicsomos ételek
Boróka:
főzelékek saláták, húsételek, pácok vadpástétomok, savanyú káposzta
Bors:
levesek, főzelékek, húsételek, saláták, mártások pácok
Borsika fű:
hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposzta, saláták, húsos és gombás ételek, majonézek, bors pótlására
Borsmenta:
töltelékek, gyümölcssaláták
Cayenni bors:
sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos, tojásos ételek, mártások savanyúságok
Citrom:
gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek szárnyas és vadas ételek, ecet helyett is!
Citromhéj:
gyümölcslevesek, sütemények, palacsinta!
Citromfű:
gyümölcslevesek, csirkehús, pulykahús, gombákhoz
Édeskömény:
főzelékek saláták halételek
Fahéj:
sütemények, kompótok gyümölcslevesek rizs és tojásételek, forralt bor
Fekete üröm:
mártások, liba és sertéssült, káposzta és gombaételek
Fokhagyma:
levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadas ételek, vagdalt húsok, mártások pácok
Gyömbér:
hús bab burgonya és gyümölcslevesek, mártások, uborka, tök eltevéséhez
Kakukkfű:
levesek, sültek, burgonyafőzelék, savanyú káposzta, saláták, vagdalt és vadas húsok
Kapor:
szószok, főtt húsok, húsgombóc, halételek, saláták, főzelékek, gombamártás, körözött
Koriander:
sültek, húspácok, szószok, káposzta, uborka paprika eltevésénél
Kömény:
levesek, saláták, káposzta, burgonyás ételek, főzelékek, vajas, sajtos túrós keverékek sültek
Kurkuma:
mártások, étel italszínezés
Lestyán:
levesek, fozelékek, mártások, saláták
Majoránna:
levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, májgombócok
Metélőhagyma:
burgonya, bab, borsó és húslevesek, saláták, sültek tojásos, vajas, sajtos ételek
Mustármag:
pácok, mártások majonézek, uborka és paprika eltevésénél
Rozmaring:
mártások, bárányhús, vada és szárnyas sültek, zsíros ételek, töltelékek, gombás ételek
Sáfrány:
húsleves, tészták, vaj, sajt, sütemény színezésére
Szegfűbors:
pácok, szószok, halételek, vagdalt és ürühús, saláták
Szegfűszeg:
befőttek, kompótok, sütemények szószok, forralt bor
Szerecsendió:
levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok
Oregano (Szurokfű):
bab és paradicsomleves, húsételek, főzelékek, töltelékek, vadas mártások
Tárkony:
mártások, saláták, ecetes savanyúságok, levesek, bárány, szarvas oz stb. zöldbab, zöldborsó
Torma:
forró kolbászok, főtt sonka, marhahús körítése
Turbolya:
leves, tyúk és báránysült
Vanília:
sütemények, kompótok, fagylaltok, édes ételek, mártások, forralt bor
Vasfű:
saláták, levesek
Zeller:
levesek, saláták, ecetek, főzelékek, mártások, hús és tojás,
Zsálya:
zsíros ételek, körítések, szárnyas és vadhúsok, hústöltelékek májas ételek, halak pástétomok