Hozzávalók:
(Kb. 2 személyre):
2-3 nagy szelet marha hátszín
4-5 közepes sárgarépa
1 fehérrépa
olaj
hagyma
só
babérlevél
húsleves
mustár
Cukor ízlés szerint
Burgonyafánk:
25 dkg főtt, áttört burgonya
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 dl tej
2 dkg zsír
1 tk cukor
1,5 tk só
Recept:
Ez talán nem a hagyományos vadas receptje, de nagyon finom!
A húst lehetőleg két nappal előtte pácoljuk be. A páclé nálam: olajban keverek el borsot, mustárt, babérlevelet, hagymát.
Olajban megfonnyasztok apróra vágott vöröshagymát, kevés cukorral karamellizálom, majd ezen a húsok mindkét oldalát megpirítom. Beleaprítom a pucolt répákat, 3-4 babérlevelet, sózom, mustárt teszek bele ízlés szerint, felöntöm húslevessel, hogy jócskán ellepje. Ebben főzöm jó ideig, néha pótolva a folyadékot, amíg a hús meg nem puhul.
Ha a hús puha, kiveszem őket. A lábos tartalmát botmixerrel pépesítem. Tejfölt keverek bele. A húsokat visszateszem, és így egyet rottyantok még rajta.
Burgonyafánk:
Az élesztőt egy kiskanálnyi cukorral futtassuk meg a tejben. A lisztet dolgozzuk össze a krumplival, a tejes élesztővel, a tojássárgákkal, a zsírral és ízlés szerint sóval.
A lisztezett deszkán tésztát nyújtsuk ki kisujjnyi vastagra, s így kelesszük egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval vágjunk belőle kis fánkokat, s azokat bő forró olajban süssük pirosra.