Hozzávalók:
15 dkg liszt
12 dkg cukor
2 kis vagy 1 nagy tojás
fél zacskó sütőpor
1,2 dl joghurt
1,2 dl olaj
5 dl joghurt
2 evőkanál zselatin
4 dl tejszín
18 dkg cukor
2 zacskó vaníliás cukor
gyümölcs (én baracokkonzervet használtam, de friss gyümölcs még jobb)
Recept:
Beújítottam egy remek állítható nagyságú sütőkeretet. Hiába a nagy meleg, feltétlenül ki kellett próbálnom.
Mit is készítsek? – tanakodtam magamban. Sütni kicsit meleg van,de talán kibírom, egy kis réteg piskóta belefér. Legyen a tetejére egy zselatinos-joghurtos réteg, az hűsít, és egészséges. Ráadásul a joghurt is házi! Így neki is láttam ennek a könnyű, tejszínes- gyümölcsös hűs, puha finomságnak. A tejszín legyen jó hideg, hogy keményre tudjuk verni. A gyümölcs is legyen hűtve, így a hideg hatására hamarabb köt majd a zselatin.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és -sütőkeret hiányában – vajazzunk, lisztezzünk ki egy 25×30cm-es tepsit.
A tojásokat keverjük habosra a cukorral, vaníliás cukorral. Öntsük hozzá az olajat, a joghurtot, majd a sütőporral elkevert lisztet. Simítsuk a tepsibe. Süssük, míg színt kap a sütemény teteje, és a beleszúrt villára nem ragad tészta.
Ha kész,kihűtjük.
A joghurtos részhez a cukrokat összekeverjük a zselatinnal, és a joghurttal,majd állandó keverés mellett felforraljuk. Kihűtjük (folyós marad, nem kell megijedni), és összeforgatjuk a keményre vert tejszínhabbal és az ízlés szerint adagolt, apróra vágott gyümölccsel. A piskóta tetejére öntjük, és hűtőben szilárdítjuk. Nekem a keret mellett picit kifolyt, de nem vészesen. Ha megszilárdult, szépen szeletelhető!
A süti tetejét gyümölccsel, vagy zselével díszíthetjük.
Teri vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy a tészta hozzávalóiban nem szerepel a málna, de írod, hogy rá kell szórni a tetejére. A barack meg a felső joghurtos részébe. Akkor ezt két különböző gyümölccsel kell, vagy azonos gyümölcsökkel is lehet?
Szia Teri!
Bocsánat, elírtam a receptet. Köszönöm az észrevételt, javítottam, nem kell bele málna.
Jó sütögetést,
gasztromanko
Köszönöm a választ, elkészítem. Teri
Én mindent az előirt recept alapján csináltam már másodjára a joghurtos krém a tetején mégis teljesen híg és folyós. Szóval úgy gondolom az alábbi fotónak semmi köze a recepthez!
Kikérem magamnak a fotó meghazudtolását! Itt minden kép igazi, és saját készítésű, a recept alapján.
Valószínűleg valamit csak rosszul csinálsz, ha nem lesz szilárd a krém.
Már eleve a 4 dl tejszínhab keményre felverve ad egy szilárdságot a szinte azonos mennyiségű joghurtnak, a zselatin ezt még tetézi. Nem tudom, hol rontod el…
Kipróbáltam és hibátlan lett, tényleg kb. 50-50%-ra vannak megadva az arányok. Sajnos nekem kisebb volt a sütőforma, így picit eltolódtak az arányok, de ízre és állagra is nagyon jó lett! Köszi!
Örülök!!! Nagyon kellemes ünnepeket!!