Tűpróba

Süteményreceptekben, kevert tészták sütésekor gyakran találkozhatunk a tűpróba megnevezéssel. Ez egy általános módszer annak ellenőrzésére,  hogy eléggé átsült-e már a tészta.

A kívülről szép barnára sült, késznek látszó sütemény belseje lehet sajnos élvezhetetlenül nyers, így ennek megelőzésére érdemes a sütési folyamat vége felé tűpróbát végezni.

A tűpróbához egy hosszú, hegyes eszközre van szükség, amellyel beleszúrunk a sütemény legvastagabb részébe, ha biztosra akarunk menni, több helyen is. Használhatunk fanyársat, hosszú tűt, roládtűt, kötőtűt, esetleg villát. A lényeg, hogy vékony legyen, ne hagyjon feltűnő nyomot a süteményben.

Ha a kihúzott tű száraz, a sütemény elkészült. Ha nyers tésztamaradványok vannak a tűn, a sütemény belül még nyers, a sütemény további sütést igényel.

Ekkor érdemes a sütemény tetejét már fóliával letakarni, hogy ne égjen meg, viszont belül még sülhet a sütemény. Rövid idő elteltével ellenőrizzük ismét tűpróbával a süteményt. Ha a tűpróba eredménye negatív, azaz nincs tésztamaradvány a tűn, a sütemény elkészült.

Egyéb süteményféleségek elkészültét más módszerekkel vizsgálhatjuk:

Piskótatészta készítésekor enyhén nyomjuk meg ujjhegyünkkel a sütemény felületét. Amennyiben a piskóta megsült, a felülete nem nedves, hanem puha, vattafogású. Nyomás hatására az ujjlenyomatunk nem hagy nyomot, a felület rugalmas. Ha a piskótatésztát túlsütjük, elveszíti a rugalmasságát, és kiszárad.

Teasütemények, linzeres sütik akkor sültek meg, ha szép aranybarna színt kaptak.

Kelttészták, túrós-gyümölcsös pite tészták aljának enyhén barnának és száraznak kell lennie. Ennek ellenőrzéséhez, emeljük meg óvatosan a sütemény szélét egy széles kés segítségével.

A mézestésztát nem szabad túlsütni, mert kiszárad, kemény lesz. A mézes sütemény akkor tökéletes, ha a tészta aranybarnára sült. Ilyenkor a tészta még kicsit lágy, azonban néhány perc hűlést követően a tészta elkezd ropogóssá válni.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*