Fótfürdőre illetve a Fóti Solymó Természetvédelmi Területre tettünk látogatást ezen a szép, napos, meleg május elsején. A környék csodálatos, csendes, tele csodás lepke- és rovarfajokkal, gyíkokkal. Az emelkedőkkel tarkított erdei túra alatt jól meg is éheztünk, így betértünk a hangulatos Fáy présház vendéglőbe.
Sajnáltuk, hogy asztalt nem foglaltunk, de nem is álmodtuk, hogy ilyen sokan lesznek, pár perccel érkezésünk után szinte teltház volt, csak egy – sajnos a napon álló – asztalt kaptunk a teraszon, de nem bántuk. Gyönyörű kilátás tárult szemünk elé. A terítés egyszerű, praktikus, de elegáns, fehér terítő és barna futó a fa asztalon, a színével harmonizáló székpárna, narancs színű szalvéta.
Négy vagy öt pincér sürgölődött a vendégek között, hamar kaptunk étlapot. Külön papíron érkezett a napi ajánlat, alig tudtunk választani a gazdag kínálatból. Végül a kétszemélyes Fáy lakoma tálat választottuk, melyen csirkemell Mester módra, Fáy borzaska, sertés pecsenye, házi sült burgonya, rizi-bizi sorakozott.
Italnak fröccsöt és limonádét rendeltünk. A limonádé facsart narancslével bolondítva, szénsavasan és üdítően hidegen érkezett, narancs és citromszeletekkel. „Aperitif” gyanánt két kis kőrözöttes, uborkával és paradicsommal díszített falatkát szolgáltak fel kedvesen.
A tálra nem vártunk sokáig, azon a húsok remekül elkészítve, a rizs pergősen, a házi krumpli ropogós vastag gerezdek formájában érkezett asztalunkhoz. A borzaska burgonyás köntöse roppanósan omlott, a csirkemell mester módra egy fűszeres csirkemellet takart, sonkával, lilahagymával, paprikával, paradicsommal, füstölt sajttal, baconnal sütve. A sertéspecsenye finoman fűszerezett sült karajszelet, talán ez kevésbé volt „izgalmas” fogás a többihez képest. A tálon egyébként még répacsíkok, lilahagymakarikák, salátalevél kellette magát.
Végül pukkadásig jóllaktunk, kávéra és desszertre már nem is tudtunk gondolni.
A számla összege az átlagnál picit magasabb, de megéri!
Osztályzatom: 5/5
Fáy Présház, Fót
2151 Fót, Fáy sétány
Tel.: +36 27 395 215