Hozzávalók:
50 dkg aszalt szilva
1 zacskó sütőpor
fél kocka (12.5 dkg) margarin
18 dkg cukor
2 tojás
20 dkg liszt
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék
1 kis üveg szilvalekvár
2 tábla étcsoki
pár csepp olaj
1 teáskanál szódabikarbóna és 4 dl víz az áztatáshoz
Recept:
Mennyei! Igazi téli hangulatú, szaftos, puha sütemény gazdagon aszalt szilvával. Érdemes kipróbálni!
Első lépésként az aszalt szilvát vagdaljuk apróra.
Ha puha, áztassuk be egy órára vízbe, melybe szórjuk bele a szódabikarbónát. Ha kemény a szilvánk, főzzük fel a szódabikarbónás vízben, amíg megpuhul.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A lágy margarint keverjük habosra a cukorral és a tojással. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a fűszereket, keverjük jól el. A kihűlt, lecsöpögtetett szilvával a végén elegyítsük a masszát.
Vajazott, lisztezett sütőformába (Én 20×30 cm-es tepsit használtam) öntve kb. 45 perc alatt megsül. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, vízszintesen vágjuk ketté, töltsük meg lekvárral.
A csokit apróra törve, pár csepp olajjal meglocsolva a mikrohullámú sütőben 350W fokozaton olvasszuk meg, fél perceként megkeverve, nehogy megégjen. A folyékony csokit cukrászlapáttal vagy egyéb alkalmas eszközzel simítsuk el a sütemény tetején, majd hagyjuk megszilárdulni.
1dl tejet muszáj volt hozzátenni, mert nagyon száraz volt. Valamint a tojás fehérjét külön felvertem, és úgy tettem hozzá.