Zselatin gyorstalpaló

Úgy éreztem, nekem is hasznos, ha beleásom magam a zselatin rejtelmeibe, de talán másnak is jól jön némi információ.

Mi a zselatin?

A zselatin egy zselésítő anyag, melyet háziállatok csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak elő. Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony. Por vagy lap formában kapható, de alapanyagukban nincs különbség. A zselatinlap adagolása egyszerűbb, a zselatinpor viszont könnyebben oldódik.

Adagolás:

Az adagolás mindig gondot okoz, álljon itt néhány aranyszabály:

Axióma: 9 gramm zselatinpor (egy csapott teáskanál) 6 zselatinlapnak felel meg. Hogy mennyi zselatinra van szükség, az a kocsonyásítani kívánt anyag tömege határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy fél liter folyadék 6 zselatinlaptól vagy 9 gramm zselatinportól kocsonyásodik meg.

A krémekhez fél literenként 4 zselatinlapot vagy 6 gramm zselatinport használjunk, de ha vágható állagot akarunk, akkor fél literhez 6 zselatinlapot vagy 9 gramm zselatinport használjunk.

Használat:

A zselatint alacsony hőmérsékleten kell feloldani, majd langyosra hűtve kell a hideg folyadékhoz vagy krémhez adni. A forralástól elveszti kocsonyásító képességét.

A zselatinlapot annyi hideg vízbe kell áztatni, hogy ellepje. Amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk.

A zselatinport a használati utasításnak megfelelő mennyiségű vízben duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten felmelegítjük, míg megolvad.

Friss gyümölccsel nem keményedik meg a zselatin, mert a gyümölcsben található fehérjebontó enzim feloldja a nagyrészt fehérjéből álló zselatint.

Ha a gyümölcsöt néhány percig forró vízben főzzük, a hő elpusztítja a fehérjebontó enzimet. Az így előkészített gyümölccsel már megkeményedik a zselatin. A befőtt és konzerv gyümölcsöket közvetlenül használhatjuk.

A kocsonyaféléket és a zseléket nem tudjuk mélyhűteni, mert kiolvadás után folyóssá válnak, viszont a krémes desszerteket tárolhatjuk mélyhűtőben.

És aki vegetáriánus, vagy más alternatívát választana:

 Agaragar:

Tisztán növényi eredetű, sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag. Vörös algából nyerik, az élelmiszeripar E 406 néven használja.

Hátránya, hogy nehezen beszerezhető, a zselatinnál jóval drágább, és pontos adagolást kíván, mivel háromszor erősebb zselírozó hatással bír, mint a  hagyományos zselatin.

Stabark:

A stabark szintén egy reform, növényi zselésítő, aminek az alapja egy génmanipuláció mentes kukoricakeményítő. Ezt a zselésítőt bio boltokban lehet beszerezni.

Összetétel:
kukoricakeményítő
guarliszt (E412): növényi eredetű anyag
xantánliszt (E415): bakteriális eredetű anyag
szentjánoskenyérliszt (E410): a.k.a. karobpor.

A stabark gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Felhasználható például zöldségekből párolt, vagy főzött kocsonyához, vagy lekvár, dzsem eltevésnél. A zselésítés min. 75C fok hőmérsékleten jön létre. Hidegen NEM MŰKÖDIK!

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

2  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*