Koktél egyszeregy

Mekkora egy koktél?

Egy-egy koktél adagonként rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésről beszélnek, ott ízlés dolga, hogy ki mennyi higítót (például szódát vagy gyömbért) használ, de nem szokás 20-25 cl-nél hosszabb italokat keverni. Van forrás, amely szerint az összetevők számát is illik korlátozni, s eszerint ötnél több különböző alkotóelem használata már erős túlzásnak számít.

Keveredési idő

Az összerázás, illetve a keverés idejét úgy kell megválasztani, hogy a vegyülés teljes legyen, az ital jól lehűljön, de mégse higítsa fel az olvadó jég. Egy szakmai útmutató szerint, ha egyszerre egy koktélt készítünk, akkor 8, ha kettőt, akkor 10, ha hatot, akkor viszont 12 másodpercig tart a rázás, keverés. Ugyanakkor a (különösen nehezen keveredő) tojással készülő italoknál ez a művelet 16-18 másodpercig is eltarthat.

Mit miben készítünk?

A könnyen elegyíthető összetevőkből álló italokat legtöbbször abban a pohárban keverjük, amelyben majd kínálni fogjuk. Ha erős hűtés, illetve sok jég kell a koktél elkészítéséhez, rendszerint akkor kap szerepet a keverőpohár. A nehezebben keveredő alkatrészek (pld. tej, tojás, tejszín, szirupok) elegyítése már inkább a shaker használatát indokolja. Amennyiben a receptben aprítandó gyümölcs is szerepel, akkor elő kell venni a turmixgépet. A tejszínes, tojásos, fagylaltos italok egy részénél is ez utóbbit használjuk.

Előre megy a jég Mindig a jeget tesszük először a pohárba (shakerbe), s csak azután adjuk hozzá az egyéb összetevőket (mindig a nehezebben keveredőkkel kezdve). Ellenkező esetben az ital könnyen kifröccsenhetne a pohárból.

Italok rétegezése

Ha különböző fajsúlyú összetevőket akarunk egymásra rétegezni anélkül, hogy elkeverednének, akkor egy hosszú kanalat szorítunk (belülről) a pohár falához, s azon csorgatjuk le az italt. Amikor egy kész koktél tetejére kell tejszínfilmet húznunk, akkor másképp is eljárhatunk. Egy kiskanalat tartunk – a hátával felfelé – közvetlenül a folyadék fölé, s erre a domború felületre adagoljuk a tejszínt, ami egyébként biztosabban marad fent, ha előbb kicsit felvertük.

Citrusok

A citrusfélékből több levet nyerhetünk, ha néhány percre meleg vízbe áztatjuk a gyümölcsöt, vagy néhány másodpercre a mikrohullámú sütőbe tesszük.. Ha egyszerre csak kevés lére van szükségünk, akkor áztatás után megmasszírozzuk a citromot, majd lyukat szúrunk a héján, s azon át nyomjuk ki a megfelelő mennyiséget. (A citromot, narancsot használat előtt mindig alaposan meg kell mosni!)

Összetevők helyettesítése

A kísérletezés olykor kényszerű módja az éppen nem elérhető hozzávalók helyettesítése. A magyarított receptek nagy része eleve így készült, mivel a citrom helyett eredetileg inkább egy apró, zöld citrusfélét, lime-t használtak. Egy adott ital különböző márkáinak felcserélése nem okoz különösebb gondot, sőt a különféle bitterek (keserűk) is kipróbálhatók egymás szerepében. A whiskyk között jó helyettesítő párokat ad a bourbon és a rye, illetve az amerikai és a kanadai. Szükség esetén a grenadin íze is pótolható cukorsziruppal. Általában a gin és a vodka, illetve olykor a tequila és a rum is élvezhető eredményt ad a másik helyén.

Díszítés

Cukorkarima: Ez a legegyszerűbb, de látványos díszítés. Nagy karimájú poharaknál javasolt: (Martini-nál pl) Csavarjunk ki friss citrom levét egy kis tányérba. Egy másikba pedig szórjunk kristálycukrot (a porcukor nem jó, mert elolvad). Mártsuk a pohár száját a citromlébe, majd a cukorba és várjuk meg míg megszárad. Citromkarikát vágjunk be félig és helyezzük a pohárra. Ezzel díszítsük.

Citromspirál: Vegyünk egy spirálkést, ha nincs jó a sima kés is, csak a lényeg, hogy nagyon éles legyen. Vegyünk egy citromot, vagy egy lime-t. Körkörösen hámozzuk meg úgy, hogy minél vékonyabb legyen és egybe maradjon (mintha krumplit hámoznánk). Ha túl vastag lett, vágjuk óvatosan ketté hosszába, vigyázva szét ne essen. Majd vegyünk egy szívószálat és körkörösen csavarjuk fel rá a citromhéjat, úgy hogy a sárga (zöld) fele nézzen kifelé.a két végét rögzítsük (lehet tűvel, vagy cellux-szal, bármivel. Tegyük néhány órára, vagy ha van időnk egy napra a hűtőbe. Ha kész, húzzuk ki a szívószálat és máris kész a gyönyörű díszünk.

Citrom, narancs, kiwi, csillaggyümölcs, eper és még sok más finom gümölcskarika: Ez az egyik legegyszerűbb díszítés: Vágjunk kb fél centi vastag karikát a választott gyümölcsből és az egyik végén féig vágjuk be és helyezzük a pohárra. Bonyolíthatjuk, ha elé egy cseresznyét is elhelyezünk szintén a poháron. A karikát félbe is vághatjuk, de előtte be is bordázhatjuk, így még látványosabb.

Koktélcseresznye: A cseresznyét többféleképpen is a koktélhoz „illeszthetjük”. Szúrjuk át egy koktélhoz illő színű pálcával és egyszerűen dobjuk bele a koktélba. Másrészt foghatunk egy narancskarikát és előszőr a cseresznyébe szúrjuk a tűt, aztán a narancs karika háján keresztül. A karikát vágjuk be kicsit és a szokásos módon illesszük a pohárra. Még szebb, ha citromfüvet szúrunk a cseresznye lukasztott tetejére. További lehetőség, ha a cseresznyét csak félig bevágjuk ráhelyezzük a pohár szélére és a tetejére citromfüvet teszünk.

Töltési trükk

Ha egyszerre több adag koktélt keverünk, akkor a poharakat először félig töltjük fel, majd fordított sorrendben haladva fejezzük be a kiosztást. Így érhetjük el, hogy mindegyik pohárba azonos minőségű ital kerüljön.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*