Kávéfajták

A kávébogyó a trópusi kávécserje termése, latin elnevezése Coffea. Ez a növény a buzérfélék családjába tartozik, néhány száz fajtája létezik. Közvetlen termesztésre azonban ezek közül csak az Arabica és a Robusta szolgál. Kisebb mennyiségben főleg Afrikában termesztik a Liberica fajtát is.

Az Arabica a világ össz-kávétermésének mintegy 70 százalékát adja. A kávétermesztésre leginkább megfelelő terület az Egyenlítő mentén található, de általánosságban elmondható, hogy mindegyik fajta kissé más termesztési feltételeket igényel.
Az alacsony koffeintartalmú kávéfajták közé sorolható.

A másik ismert fajta a Robusta kávé, mely a kávépiacon 30 százalékkal van jelen.
A Robusta-szemek kisebbek, mint az Arabica kávészemek, és kevésbé értékesek. Sokkal nagyobb a koffeintartalmuk, ami miatt az ebből a fajtából készített kávé íze és az emberi szervezetre gyakorolt hatása eltérő. Nem annyira finom, markánsabb és keserűbb íze van, és a színe sötétebb..

A kávészemek minősége aszerint különbözik, hogy hol termett. Különböznek nemcsak az ízben, hanem nagyságban és színben is.

A legjobb minőségű kávék közé jogosan sorolják a kenyai kávét. Pikáns, kissé savanykás íz és finom, gyümölcsre emlékeztető illat rá a legjellemzőbb. Más kávéfajtákkal együtt kitűnő kávékeveréket alkot. A kenyai kávé apró szemű, ezek a szemek legtöbbször annyira szabályosak, hogy otthoni pörkölésre is alkalmasak. Pörkölhetőek sütőben vagy pedig serpenyőben, léteznek egyébként kimondottan erre a célra kifejlesztett serpenyők.

A legjobb és egyúttal legdrágább kávénak a Blue Mountain fajtát tartják. Ez egy kitűnő jamaikai kávé, mely a magasan fekvő hegyi területekről származik, és jellemző rá az enyhén savanykás, mogyoróra emlékeztető íz. Nagyon aromatikus és egyúttal finom, a szakértők igazi ínyenckávénak tartják. A legjobb íze a közepesen pörkölt szemekből készült kávénak van.

Közepes mértékűre pörkölik a kubai kávét is. Ennél a fajtánál a közepes mértékű pörkölés kiemeli a cédrusfára emlékeztető jellegzetes illatot. A kubai kávét elsősorban a japán ínyencek keresik, az előbb említett jellegzetes illata és nemkülönben íze miatt. Európába azonban csak kis menyiségben szállítják.

A dél-amerikai fajták különböznek egymástól mind minőségben, mind pedig ízben és illatban. A legjobb fajták az Andok vidékéről származnak, telíttet és gazdag ízvilággal rendelkeznek. Némelyiknek közülük a mogyoróéhoz hasonló íze van.

A jemeni kávé szemei – az előbbi fajtákkal ellentétben – szabálytalan alakúak, és ízük enyhén savanykás, mely a borra emlékezet.

Az indiai kávé aranyosan csillogó, íze finom és zamatos, melyben visszatükröződik a monszunesők bősége.

A Szumátra-szigetéről származó kávéknak viszonylag alacsony a savtartalmuk, de ízük és illatuk nagyon markáns, mely az erősebb pörkölés hatására még inkább felerősödik.

Az egyik legjobb kávé a világon a finom és csábító Kona Kai, mely a Hawai-szigeteken terem, és köszönhetően az itteni vulkanikus talajnak, íze bódító és szokatlanul erősen gyümölcsre emlékeztető.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*