Hozzávalók:
7 tojás
7 nagy evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Krém:
50 dkg macarpone
3 dl tejszín
porcukor ízlés szeirnt
1 rúd vanília kikapart magja
Karamellhez:
30 dkg cukor
2 dl tejszín
5 dkg vaj
só ízlés szerint
2 jó nagy marék pattogatott kukorica
Recept:
Nagy divat most a meztelen torta, hát, gondoltam egy családi ebédre én is kipróbálom. Családtag szülinapjára készült. Tetejére rendhagyó díszítést, szintén sós karamellába forgatott pattogatott kukoricát képzeltem el.
A piskóta a szokásos, egyszerű, bevált recept szerint, most ráadásul a réteslisztet finomlisztre cseréltem , ettől még puhább lett a piskóta.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd kanalanként hozzákevertem a habverővel a cukor felét. A cukor másik felét és a tojássárgáját szintén a robotgép segítségével világos habbá verte, majd beleforgattam a lisztet, és a sütőport.
Ettől a pontot kezdve már csak kézzel dolgoztam, egy kanállal. A fehérjét nagyon óvatosan bele vegyítettem a sárgás lisztes krémbe, és finom mozdulatokkal elegyítettem.
Állítható, 22 cm-es tortaformába tettem, 200 °-os előmelegített sütőbe. 5-10 perc után, amikor a tészta megemelkedett, mérsékeltem a hőt 160 °-ra, és tűpróbáig sütöttem.
A kihűlt piskótát három felé vágtam. A mascarponet habosra kevertem a tejszínnel, a porcukorral és a vanília kikapart magjaival.
A cukrot egy lábasban karamellizáltam, amikor szépen felolvadt, hozzádobtam a vajat, kevergettem amíg elolvadt, majd hozzáöntöttem a tejszínt is, és együtt alacsony lángon egynemű krémmé főztem . Ekkor ízesítettem sóval, kóstolgatva.
Amikor a karamella kihűlt, megkentem a torta lapjait először a mascarpone krémmel, majd erre csorgattam a sós karamellából. A torta oldalát nagyon nagyon vékonyan bekentem a krémmel, úgy hogy még látsszon a tészta karika.
A tetejére csorgattam a karamellából, és szintén a karamellába forgatott pattogatott kukoricával díszítettem.