Advent

Az advent latin eredetű szó – adventus – megérkezést, eljövetelt jelent, mely a Jézus születésére való várakozás, a felkészülés és reménykedés időszaka.

Időpontja az András napjához legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négyhetes „szent idő”. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak.

Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival, az ünnepre történő fokozatos felkészülést jelképezi. A gyertya a keresztény vallás szerint Jézus szimbóluma, hiszen miközben fényt ad megsemmisül, feláldozza önmagát, s értelemszerűen ez jelképezi azt, hogy Jézusnak is meg kellett halnia, hogy megválthassa az emberiséget.

A gyertya viasza Jézus teste, a kanóccal és a lánggal együttesen ugyanakkor a szentháromságot is jelképezi, a testet, a szellemet és a lelket.

Anyagszükséglet:

– szalmából készült koszorúalap
– Tuját-, fenyőgallyak, borostyánágacskák.
– Gyertyatű (virágboltból)
– 4 db gyertya
– Toboz, bogyók, szeletelt szárított narancs, alma
– Fahéjrudak
-Szalagok
– Drót
– Olló, metszőolló, drótvágó, gumikesztyű.

A fenyőt és a zöldeket vágjuk fel kisebb darabokra, melyeket könnyebben betűzünk az alapba. A drótból a mutatóujjunkra hajtva kis U betűket vágunk a zöldek rögzítéséhez. Ajánlatos a drót végét átlósan levágni így könnyebb lesz beszúrni az alapba.

A fenyőből és egyéb zöldekből 3-4 db-ot kis csokrokba fogunk, majd az alapra fektetve a száruknál fogva megtűzzük az U alakú drótokkal. Ezt a tevékenységet mindaddig csináljuk, amíg a koszorúalap teljes felületét be nem borítjuk. Tekerhetünk széles textilszalagot a zöldre, nagyon szépen mutat.

A gyertyatűk segítségével rögzítjük a gyertyákat. Lehet egymás mellé a 4 gyertyát, lehet úgy, hogy hármat egymás mellé egyet külön, (középsővel szemben). A klasszikus és hagyományos elrendezés a koszorút négy részre osztó, szimmetrikusan betűzdelt gyertya. Lehet öt gyertyát is használni, ez esetben az ötödik a koszorú közepére kerül és hagyományosan fehér színű.

Milyen legyen a gyertyák színe?

Advent a nagyböjthöz hasonlóan bűnbánati időszak, amelynek liturgikus színe a viola (lila). Az adventi koszorú gyertyái közül három viola, egy pedig lehet rózsaszínű. Az öröm színe ugyanis a fehér, s ez a lilával, a bűnbánat színével keveredve rózsaszínt ad. Mivel advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, ezen a napon gyújtják meg a rózsaszín gyertyát. A miséző pap is viola színű miseruhát használ egész advent alatt, de a harmadik vasárnapon rózsaszínt is választhat.

A gyertyák meggyújtása, szín-szibmolika:

Első gyertya
Szín: lila
jelentés: remény
Advent első vasárnapja

Második gyertya
Szín: lila
Jelentés: szeretet
Advent második vasárnapja

Harmadik gyertya
Szín: lila vagy rózsaszín
jelentés: vidámság, öröm
Advent harmadik vasárnapja

Negyedik gyertya
Szín: lila
jelentés: béke
Advent negyedik vasárnapja

Az ötödik, a koszorú közepére kerülő gyertya
Szín: fehér
jelentés: Karácsony
Karácsony napja

A gyertyák közé helyezzük fel a díszeket. A bogyókat, gyümölcsöket, U alakúra hajtogatott dróttokkal rögzítsük. Ha tobozt is szeretnénk használni, akkor a tekerjük köré a drótot, csavarjuk meg erősen és így tűzzük fel a koszorúba. Díszíthetjük még apró karácsonyfadísszel is. Tűzhetünk a masnikat a gyertyák mellé,. A drót végére kampót hajtunk, a masni közepére helyezzük, majd erősen megcsavarjuk, és feltűzzük a koszorúra.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*