A vasárnapi sült csirke finom, de sokszor marad belőle. Ahelyett, hogy napokig ugyanazt melegítgetnénk, íme 5 egyszerű, mégis változatos módja, hogyan varázsolhatunk belőle új ételeket – akár vacsorára, akár másnapi ebédre.
1. Csirkés quesadilla
Íme egy egyszerű és ízletes csirkés quesadilla recept, amit akár maradék sült/párolt csirkéből is elkészíthetsz – 15 perc alatt, egy serpenyőben.
Hozzávalók:
-
2 nagy tortilla lap
-
kb. 150 g maradék csirkehús (sült vagy főtt, felcsíkozva)
-
100–120 g reszelt sajt (cheddar, gouda, trappista vagy ezek keveréke)
-
1/2 fej lilahagyma vagy vöröshagyma (apróra vágva)
-
1/2 kaliforniai paprika (felcsíkozva) – opcionális
-
1 evőkanál olaj a sütéshez
-
Ízlés szerint: só, bors, chilipehely, őrölt kömény, koriander
-
(Opcionális): tejföl vagy guacamole tálaláshoz
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Előkészítés
A csirkehúst vágd vékony csíkokra vagy tépkedd szálakra. Ha szükséges, enyhén fűszerezd újra: kevés sóval, borssal, chilipehellyel, köménnyel. -
Töltelék összeállítása
Keverd össze a húst, a hagymát, a paprikát (ha használsz), és a reszelt sajt felét. Ez kerül majd a tortilla egyik felére. -
Összeállítás
Melegíts elő egy serpenyőt közepes lángon. Tegyél bele egy kevés olajat. Helyezd bele az egyik tortilla lapot, az egyik felére szórd rá a tölteléket, hajtsd rá a másik felét. -
Sütés
Süsd kb. 2-3 percig, amíg az alsó oldal aranybarna és ropogós lesz, majd óvatosan fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd meg. -
Tálalás
Vágd háromszögekre (mint egy pizzát), és tálald tejföllel, guacamoléval vagy salsa szósszal.
Tipp:
-
Használhatsz füstölt sajtot is az extra ízért.
-
A tortilla helyett használhatsz arab lepényt vagy pita lapot is.
-
Ha több személyre készíted, egyszerre többet is süthetsz sütőben, tepsiben, 200°C-on kb. 10 perc alatt.
-
A tortilla mindkét oldalát pirítsuk meg, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
2. Csirkés rakott tészta
Ha több maradék van, ez egy tartalmas, családi étel.
Adag: kb. 4 tányér
Elkészítési idő: 30–35 perc
Hozzávalók:
-
150–200 g főtt/sült csirkehús, apróra vágva
-
1 fej vöröshagyma (felaprítva)
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 nagyobb sárgarépa
-
1 közepes burgonya
-
1 szál zeller vagy zellerlevél (opcionális)
-
1 evőkanál vaj vagy olaj
-
750 ml csirkealaplé vagy víz + leveskocka
-
100 ml főzőtejszín
-
Só, bors, szerecsendió, kakukkfű (ízlés szerint)
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Alap zöldségek előkészítése
A hagymát, répát, krumplit és zellert pucold meg, majd darabold kisebb kockákra. -
Párolás
Egy lábasban hevíts vajat/olajat, dinszteld meg a hagymát és fokhagymát, majd add hozzá a többi zöldséget. Párold pár percig. -
Felöntés és főzés
Öntsd fel az alaplével (vagy vízzel + leveskockával), fűszerezd sóval, borssal, kevés kakukkfűvel. Főzd fedő alatt 15–20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. -
Turmixolás
Botmixerrel pépesítsd a levest, amíg sima, krémes állagot nem kapsz. -
Csirke hozzáadása
Add hozzá az apróra vágott csirkehúst, és öntsd bele a tejszínt. Főzd még pár percig alacsony lángon, ne forrald túl. -
Tálalás
Tálald frissen őrölt borssal, reszelt sajttal vagy egy kanál tejföllel, pirított kenyérkockákkal.
Tipp:
-
Ha sűrűbbre szeretnéd, kevesebb alaplével dolgozz, vagy adj hozzá még egy burgonyát.
-
Füstölt csirkehússal (pl. grillcsirke maradék) karakteresebb lesz az íze.
-
Tejszín helyett növényi alapú krémmel is működik (pl. zabkrém, rizstejszín).
3. Csirkés krémleves
A csirkehús egy kis zöldséggel és tejszínnel új életre kel.
Hozzávalók:
-
Apróra vágott csirkehús (főtt vagy sült, kb. 150–200 g)
-
1 sárgarépa
-
1 szál zeller (vagy 1/2 kisebb gumó)
-
1 közepes krumpli
-
1 fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
100 ml tejszín vagy tej
-
750 ml víz vagy alaplé
-
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Zöldségek előkészítése
Pucold meg a répát, zellert, krumplit, hagymát és fokhagymát, majd vágd kisebb darabokra. -
Dinsztelés
Egy közepes lábasban kevés olajon vagy vajon párold üvegesre a hagymát és fokhagymát. -
Főzés
Add hozzá a répát, krumplit, zellert, és öntsd fel az alaplével vagy vízzel. Főzd kb. 15–20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. -
Turmixolás (opcionális)
Ha krémes állagot szeretnél, botmixerrel pürésítsd a levest. (Ha darabosabban szereted, ezt kihagyhatod.) -
Csirkehús és tejszín hozzáadása
Add hozzá az apróra vágott csirkehúst és a tejszínt/tejet. Keverd el, melegítsd még néhány percig, de ne forrald fel. -
Ízesítés
Sózd, borsozd ízlés szerint. Tálalás előtt megszórhatod friss petrezselyemmel vagy reszelt sajttal.
Tipp:
- Ha tartalmasabbra szeretnéd, piríts hozzá levesgyöngyöt vagy kínáld pirított kenyérkockákkal.
- Botmixerrel simára is turmixolhatod, hogy selymes legyen.
4. Csirkés melegszendvics
Tökéletes reggelire vagy vacsorára, pár hozzávalóból.
Hozzávalók:
-
150–200 g főtt vagy sült csirkehús (apróra vágva vagy tépve)
-
2–3 evőkanál tejföl vagy majonéz
-
4 szelet kenyér (pirítós vagy bagett is jó)
-
1 teáskanál mustár (elhagyható)
-
100 g reszelt sajt (trappista, gouda, cheddar – ízlés szerint)
-
Só, bors
-
Zöldfűszerek: petrezselyem, snidling, oregánó (friss vagy szárított)
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Töltelék kikeverése
Egy tálban keverd össze az apróra vágott csirkehúst a tejföllel vagy majonézzel. Add hozzá a mustárt, sózd, borsozd, ízesítsd a választott zöldfűszerekkel. -
Kenyér megkenése
A keveréket kanalazd rá a kenyérszeletekre, egyenletesen elosztva. -
Sajttal megszórás
Szórd meg mindegyiket reszelt sajttal – ettől lesz szép pirosra sülve, olvadós a teteje. -
Sütés
Tedd a szendvicseket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd grillfokozaton vagy 200°C-on, amíg a sajt aranybarnára nem pirul (kb. 8–10 perc).
Tipp:
-
Ha ropogósabb kenyeret szeretnél, a kenyérszeleteket előtte enyhén pirítsd meg.
-
A csirkét helyettesítheted tonhallal vagy főtt tojással is hasonló módon.
5. Ázsiai csirkés rizstál
Íme az ázsiai csirkés rizstál receptje, ami remek módja a maradék rizs és csirkehús felhasználásának. Gyors, ízletes, és egyetlen serpenyőben elkészül.
Hozzávalók:
-
2 bögre főtt (maradék) rizs
-
150 g főtt vagy sült csirkehús, felcsíkozva/aprítva
-
2 evőkanál szójaszósz
-
1 teáskanál szezámolaj (vagy sima olaj)
-
1 tojás
-
1/2 bögre zöldborsó (fagyasztott is jó)
-
1 kisebb sárgarépa, apróra vágva vagy reszelve
-
2 szál újhagyma, felkarikázva
-
Bors, chilipehely (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Zöldségek előkészítése
Vágd fel az újhagymát, répát, a zöldborsót pedig, ha fagyasztott, olvaszd ki. -
Serpenyő felforrósítása
Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevíts egy kevés olajat (vagy szezámolajat). -
Zöldségek pirítása
Dobd bele a répát, zöldborsót és újhagymát, pirítsd 2–3 percig közepes lángon. -
Csirke és rizs hozzáadása
Add hozzá az aprított csirkehúst és a főtt rizst. Forgasd át alaposan, hogy minden egyenletesen melegedjen át. -
Tojás hozzáadása
Húzd a rizses keveréket kissé félre a serpenyő szélére, és a közepébe üss egy tojást. Hagyd kicsit megszilárdulni, majd keverd össze az egésszel. -
Ízesítés
Öntsd rá a szójaszószt és pár csepp szezámolajat. Ízlés szerint adhatsz hozzá borsot vagy chiliport a csípősségért.
Tipp:
-
Ha extra ropogósságot szeretnél, a rizst pirítsd kicsit hosszabban, amíg kissé aranybarnára sül.
-
A szójaszósz sótartalma elég lehet, de kóstolás után sózható.
-
Tálalhatod friss korianderrel, pirított szezámmaggal vagy lime-gerezddel.