Az alábbi listában a különböző fűszerek népies elnevezéseit gyűjtöttük össze:
Angelika :
angyalfű, angyelika, angyalgyökér, orvosi Angelika, patikai angyalfű.
Angosztura:
angusztura, anguszturakéreg, angoszturafa.
Áfonya:
afinya, fekete áfonya, havasi meggy, kukajsza, molabogyó,
Alkörmös:
karmazsinbogyó, álkermes, berzseny vérfürt, festőbogyó, festőszőlő.
Ánizs:
ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi kömény.
Aloé:
valódi aloé, medveepe.
Babérlevél:
albertlevél, szagos levél, bürbérfa, allatfa.
Bazsalikom:
bazsalikum, kerti bazsalikum, királyfű, németbors;
Benedekfű:
áldott bárcs, áldott haloványka, áldottfű.
Boróka:
apró fenyő, borostyántüske, borovicskafenyő, borsfenyő, gyalogfenyő, komkék, közönséges boróka, tövises fenyő, töviskés fenyő, fenyőtüske, borsikafenyő, gúzsfenyő, pattanófenyő,
Bors:
fekete bors, piper.
Borsikafű:
bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomberbors, hurkafű, kerti méhfű, pereszlén, kerti pereszlény, borscsombor, szádorja, csombord, babfű.
Borsmenta:
borsos menta, angol menta, mitchen menta.
Cardamom:
kardamomum, kardamomi, kardamomimag.
Cayenne-i bors:
amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, ördögbors.
Citrom:
citronyád, citrony;
Citromfű:
anyaméhfű, macskaméz, citromosfű, mézfű,, melissza, citromszagú mézfű, mézelke, mézgáncs, rajfű.
Csillagánizs:
csillagos ánizs, kínai ánizs.
Curry levél:
(Murraya koenigii)
Édeskömény:
bécsi kapor, főnigli, fönikli, nagykömény, német kömény, olasz kapor, római kapor, édesfénik, magyar ánizs, ánizskapor, venkel.
Édesgyökér:
higvirics, likviric, mézgyökér.
Fahéj:
ceyloni fahéj, cimet, cinnamomi, angol fahéj, indiai fahéj.
Fodormenta:
banya, banyamenta, kucserácska, vénasszonymenta.
Fokhagyma:
büdös hagyma.
Galanga:
galanta, galangagyökér.
Gyömbér:
ginger, ingwer, turmeric.
Gyömbérgyökér:
közönséges gyömbérgyökér, ciklász, erdei szegfű, vadszegfű, szegfűszagú gyökerű fú, Szent Benedek füve.
Izsóp:
izsópfű, kerti izsóp;
Kakukkfű:
balzsamfű, démutka, kakucskafű, mezei vagy kerti kakukkfű, timián, tömjénfű; mézfű, vadzsómbor.
Kálmos:
orvosi kálmos.
Kapor:
fűszerkapor, uborkafű.
Kapri:
kaporna, kapribogyó, tüskés kaporna, kápri.
Kálmos:
bécsi sás, kalmús, kálömista gyökér, orvosi kálmos, vízililiom.
Komló:
sulyogó-iszalag, szeleginy, felfutó komló.
Koriander:
beléndfű, cigánypetrezselyem, koriandrom, zergefű, kerti koriandrum, poloskakapor.
Kömény:
hasznos kömény, köménymag, konyhakömény
Kurkuma:
kurkumagyökér, sárga kurkuma.
Lestyán:
levescsík, orvosi festyán, levisztikum, maggifú.
Levendula:
szagos levendula, lavander.
Majoránna:
majoránna, pecsenyevirág, kerti majoránna, fekete majoránna.
Metélőhagyma:
snidling, snittling, pázsithagyma.
Mustár:
angol mustár, fehér mustár.
Narancshéj:
oránzs, auranci.
Okra:
bámia, gyombó
Paprika:
kerti bors, magyar bors, pogány paprika, törökbors veres bors, spanyolbors, közönséges paprika.
Pasztinák:
paszternák, olaszrépa, pesztérnák, kerti paszternák, lókömény, mohrépa
Petrezselyem:
petrezsirom, petrezselem.
Római kömény:
egyiptomi kömény, kuminmag.
Rozmaring:
antósfű, rozmaring, illatos rozmaring.
Sáfrány:
bécsi sáfrány, fűszersáfrány, spanyol sáfrány, valódi sáfrány
Sáfrányos szeklice:
magyar pirosító, magyar sáfrány, olajözön, parasztsáfránt, pórsáfrány, szaflór, szeklice, vadsáfrány, fattyú sáfrány, tót sáfrány.
Szegfűbors:
amomunmag, angol fűszer, jamaikai bors, piment.
Szegfűszeg:
fűszerfű, szegecske. (Caryophyllum aromaticus, Eugenia caryophyllata, Ding Xiang)
Szentjánoskenyér:
jánoskenyérfa.
Szerecsendió:
mácisdió, muskátdió.
Szurokfű:
balzsamfű, fekete gyopár, kaslók, szurokszagú fű, vad majoránna.
Tárkony:
esztragón, tárkonyüröm.
Tárnics:
sárga tárnics.
Torma:
csípős torma, közönséges torma, orrtekerő torma.
Turbolya:
illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, eszter mag, édes petrzselyem.
Vanília:
kerti vanília, vanillin.
Vasfű:
ecetfű, keserűfű, közönséges vasfű, lakatfű.
Vidrafű:
keserű vidrafű, vidraelecke.
Vöröshagyma:
hajma, mózespecsenye, vereshagyma, zsidószalonna.
Zeller:
celler, nagyszagú zeller.
Zsálya:
kerti zsálya, orvosi zsálya, kakastaréjfű.