Mindent a rizsről

A rizs a világ lakosságának több mint felének alapvető tápláléka. A rizs osztályozása a szemek színe és alakja alapján történik.

Barna rizs:

Attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas és B1, B3, B6 vitaminok tartalma. E és K vitaminokat is tartalmaz, és rengeteg esszenciális aminosavat és egyéb nyomelemeket. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Opál rizs:

A hántolt rizsek egy speciális változata, melyet még a héjában felgőzölnek, s csak azután hántolnak. Ez a nyersen hántolt-koptatottnál ízesebb, tápdúsabb, s bár a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik..

Fehér rizs:

Kevésbé jellegzetes ízű. A szemeket hántolják és koptatják. ‘A’ vagy ‘B’ minőségben kerül forgalomba.

Fényezett rizs:

A fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül.

Vadrizs:

A sötét színű vadrizs valójában nem rizs, hanem egy másik fűféle, a tuszkaróra termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket.

Basmati rizs:

A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű és kissé illatos – a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják – nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják az Arab és Európai országokba. Íze aromás, kissé diós, remek ázsiai ételekhez, főleg indiai ételekhez.

Jázmin rizs:

Thaiföldről vagy Kínából származik. Illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak – így könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Nem ajánlott sütemény készítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.

Vörös rizs:

Főleg Thaiföldön terem. Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz főzéskor. Nagyon finom barna rizzsel vagy jázmin rizzsel kombinálva. Salátákba is remekül passzol.

A hosszú szemű fajták a főzésnél nem tapadnak össze, „pergősek”, így elsősorban hagyományos köretnek valók.

A rövid szemű fajták általában puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra, így ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket; rizottókészítésre kizárólag ezek használhatóak .

Rizs tápértéke

A rizs biztosítja az egész emberiség kalória-bevételének több mint egy-ötödét! Azonban csakis a barnarizsnek magas a tápértéke, mert a hántolás és fényesítés során a rizs elveszti a B vitaminok mintegy 70%-át, és a vastartalmának 60%-át. Továbbá a hántolt rizs magas Glikémiás indexe végett nem ajánlott diabetikusoknak, de azoknak sem, akik túlsúlyosok. A korpában található zsír csökkenti a koleszterin szintet, így szív és érrendszeri betegségeket is megelőzhet!

Rizs főzése

A rizst általában nem főzzük, hanem pároljuk.
Minden rizs típust másképp készítünk el. Mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasítást.

A hántolt rizst folyóvízben, szűrőben megmossuk, s jól lecsurgatjuk. Kevés olajat hevítünk, beleforgatjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg nem lesz üveges (opálos). Ekkor felöntjük kétannyi forró vízzel, mint amennyi a rizs volt. (Az elején pohárba töltve a rizst, könnyű megállapítani a térfogatát.) A vízbe sót, esetleg borsot teszünk, valamint egy kis fej, meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát (utóbbit a végén majd kidobjuk). Ha a víz felforrt, egészen kicsire vesszük a tüzet, s fedő alatt készre pároljuk a rizst. Mire megpuhul, teljesen felszívja a folyadékot. Ha a hevítés mértékletes, az edény pedig vastag falú és hibátlan, akkor közben meg sem kell keverni.

A rizs fajtája némileg befolyásolja a szükséges víz mennyiségét: a kifejezetten hosszú szemű, pergős rizshez az említettnél kicsit kevesebb folyadék is elegendő lehet, míg a rövidszemű, ragadós kicsit többet is megkívánhat.

A barna, azaz hántolatlan rizsek lényegesen lassabban főnek és több vizet vesznek fel, ezért azokat az ötödével több vízzel érdemes elindítani.

Ha a rizst valamilyen töltelékbe szánjuk, s ezért csak félig kell megpárolni, akkor csak másfélszeres mennyiségű vízzel engedjük fel. Így mire teljesen elfogy a vize, a rizs még nem lesz túlzottan puha.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*