Hozzávalók:
Hozzávalók 20-22 darabhoz
10 dkg babapiskóta (10 db)
15 dkg sárgabaracklekvár
6 dkg cukor
30 ml rum (vagy rumaroma vízzel 30 ml-re kiegészítve)
1 púpozott evőkanál mazsola
1/2 citrom reszelt héja
1 kávéskanál kakaópor
A fondanthoz
25 dkg cukor
130 ml víz
1 kávéskanál ecet
Recept:
Citromhab oldalán akadtam a receptre. Aki szereti a mignont, imádni fogja. Jó édes, isteni finomság.
A fondant cukrászkellékes üzletben készen is meg lehet venni, de érdemes nekiállni.
A babapiskótát apró darabokra törjük. Én egy erős zacskóba tettem és sodrófával „megvertem” a szerencsétlen párákat.
A lekvárt, a cukrot, a rumot és a mazsolát lábosba mérjük és kevergetve felforraljuk. Az egészet a piskótára öntjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a kakaóport, és kanállal alaposan elkeverjük.
Ha teljesen kihűlt a massza, diónyi golyókat formázunk belőle.
A fondanthoz egy lábosba mérjük a hozzávalókat és felforraljuk. Forrástól számított 10 percig kis lángon főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön a szirup. Ha van cukorhőmérőnk, 115 fokos legyen. Ha nincs, onnan tudjuk, hogy elkészült, hogy hüvelyk és mutatóujjunkkal egy picit kivéve a két ujjunk összeérintése és széthúzása után szál keletkezzen a szirupból.
Áttöltjük az egészet egy tálba és folyamatosan keverjük, amíg langyosra nem hűl a máz. Nem kell nagyon erőteljes mozdulatokkal keverni.
10-12 perc kavarás után eléri a kívánt állagot. Ha fehér mázat szeretnénk, készen is vagyunk. Ha színes mázat szeretnénk, egy-két csepp ételfestékkel színezhetjük is.
A bevonás után kevesebb, mint egy óra alatt a mázunk teljesen megszilárdul.
Egyenként egy villára helyezzük a golyókat, és egy teáskanál segítségével bevonjuk őket a mázzal.
Kicsit várunk, hogy a felesleg visszacsurogjon a tálba, majd dermedésig sütőpapírra ültetjük a puncsgolyót.
Ha teljesen megszilárdult a máz (40-50 perc), papírkapszlikba ültetjük őket.