Koktél- poharak

Felespohár

Röviditalokhoz és shooterekhez használjuk, de a mérőpoharat is helyettesítheti. Űrtalalma 57ml, így egy poharat számolhatunk két résznek (egy kb 25 ml).

Koktélospohár

Hosszú szára védi az italt a kéz melegétől, a V alakban elágazó kehely pedig elég széles a díszítés elhelyezéséhez. A nagyobbak űrtartalma 120-150ml, a kisebbeké 50-70ml.

Collins

A hoszzúitalok pohara, minél magasabb, annál jobb.
Sok célra használhatjuk. Ilyen pohárban kínálunk hosszú koktélokat (longdrinkeket), jégre töltött kevert italokat vagy például szódával feltöltött italokat.
Oldalai teljesen egyenesek. Befogadóképessége 230-280ml.

Old fashioned

Egyenes oldalú vizespohár, amelybe 170-230ml ital fér. Minden olyan koktélhoz használhatjuk, amelyet „on the rocks”, vagyis jéggel kínálunk. Emellett Whiskyhez a legmegfelelőbb választás. Valószínűleg ez az a pohár, amiből néhány már megtalálható a háztartásban. Az old fashioned poharak talpatlanok (a fenekük határozottan vastag, a faluk rendszerint vékony), alacsonyak és (általában) meglehetősen szélesek. A klasszikus változat megközelítően hengeres formájú. Whiskyk, 5-15 cl-es koktélok számára ideális, szélessége miatt jól díszíthető, s nagy jégkockákat is lehet benne használni.

Highball

Magas falú pohár, befogadóképessége 230-280ml. Szerepét tekintve tulajdonképpen azonos a Collins-pohárral, csak valamivel dekoratívabb. A hosszúitalos poharak talpatlanok, közepesen szélesek és határozottan magasak. A klasszikus highball hengeres, de van gyengén hordóformájú, vagy éppen sokszögletű verziója is. A highball rokona a rendszerint külön is emlegetett collinsos pohár , amelynek az a jellegzetessége, hogy átmérője felfelé haladva egyenletesen nő. E poharak felhasználását a gyűjtőnevük pontosan jelzi, általában alkalmasak a nagyobb térfogatú, vagy felöntött italok jégkockákkal együtt történő tálalására is.

Borospohár vagy Sour

Talpas pohár többnyire olyan italokhoz, amelyek se nem „igazi” koktélok, se nem hosszúitalok, mint például az Icebreaker vagy az Orgazmus.

Hurrikán pohár

Tetszetős ívű, nagy űrtartalmú, hasas pohár, amiben bőven van hely a jég és a díszek számára. Általában egzotikus hosszúitalokat és tört jéggel felszolgált koktélokat szolgálunk fel benne. Űrtartalma 240-300ml.

Flőte poharak

A flőték talpasak, magasak, keskenyek, s főleg pezsgőhöz, vagy az azzal felöntött koktélokhoz használatosak. Ezekben ugyanis – alakjuk miatt – hosszabban, szebben gyöngyözik a szénsav. A flőtékhez olykor megtévesztésig hasonlít a pousse cafés pohár, amely szintén talpas, a feje hosszúkás, keskeny, de többé-kevésbé hengeres, így nagyon jól mutatnak benne a különböző színű italokból rétegezett koktélok. Egyes flőtékkel ugyancsak összetéveszthető a sour pohár , amelynek szintén hosszú, keskeny feje van, s az alul gyengén öblösödik, felfelé haladva pedig határozottan szűkül. (A sour pohár lényegében a flőte és a borospohár között teremt átmenetet.)

Tumbler

A tumbler poharak átmenetet képeznek az old fashionedek és a highballok között (az előbbitől egy „kis”, az utóbbitól pedig egy „nagy” tumblert már nehéz is megkülönböztetni). E család tagjai jellemzően talpatlanok (bár előfordul kifejezetten rövid, vastag szárú verziója is), s megközelítően hengeres formájúak.

A 10-15 cl-nél hosszabb italokhoz is jól használhatók, s viszonylagos szélességük miatt jégkockákkal és gyümölcsdarabokkal is könnyen lehet dolgozni bennük.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*