Hozzávalók:
Linzer:
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
37,5 dkg liszt
16 dkg porcukor
1 csipet só
1 db egész tojás + 1 sárgája
0,5 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
Diós töltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 egész tojás
1 citrom héja
Tojáshab:
2 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
75 g porcukor
20 g étkezési keményítő
1 tk citromlé
Recept:
Mennyeien puha, omlós aprósüti. Kifejezetten édesszájúaknak való.
Sajnos idén nagyon kevés diót termett, köszönhetően a betegségnek, ami a fákat országosan érintette. Ennek ellenére aranyáron vettem egy adaggal, abból készült ez a remek sütemény.
- Első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 °-ra .
- A linzer hozzávalóit egyszerre gyors kézmozdulatokkal gyúrjuk össze. Azért kell sietősen dolgoznunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a zsiradék a tésztában, mert akkor veszít az omlósságából.
- Elviekben nem kell pihentetni, de szerintem csak jót tehet neki ha folpackba csomagolva egy fél órára csücsül a hűtőben.
- A szieszta után 3-4mm vastagra nyújtsuk ki, majd szagassuk kör alakú szaggatóval, és mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe és zsupsz be a sütőbe.
- Maximum 8 percig kell sütni, amíg a tészta szilárd lesz, de még nem színesedik.
- Addig készítsük el a diós tölteléket: a tojást egy kicsit verjük fel és tegyük hozzá a porcukrot, diót és reszeljük hozzá a citrom héját.
- Gyúrjunk belőle egy gombócot, majd nyújtsuk ki kb.0,5 cm vékonyra, és szaggassunk belőle az előzőleg használt kiszúróval köröket.
- Tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre.
- Készítsük el a tojásfehérje habot.
- A tojásfehérjéket – csipet sóval akár – verjük kemény habbá. Ekkor adjuk hozzá több részletben a kristálycukrot, és a citromlevet és verjük tovább, fényes habbá.
- A keményítővel elkevert porcukrot óvatosan, spatulával keverjük hozzá, hogy ne törjön össze a hab.
- Töltsük a fehérje habot habzsákba, és a diós körök tetejére nyomjunk halmokat belőle.
- 100 fokos sütőben szárítsuk ki egy negyed óra alatt. Légkeveréssel még jobb.
- Ha minden kihűlt, akkor baracklekvárral ragasszuk össze a linzereket és a habos-diós tölteléket.
- A tojáshab tetejét szakácsfájklyával és némi arany lüszterporral tettem még kívánatosabbá.
Kedves !
Hosszú ideje, hogy egy igazán jó website-ot nem láttam, de ez szuper.
Felépítésében és tartalmában egyaránt tökéletes.
És a lényeg: végre valaki értelmesen el tudja mondani, leírni, hogy mit , miként, hogyan.
Tetszik, hogy a tojásos dolgokat hőkezeled.
Gratulálok: Ron
Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy a habot mennyire teritsem a tésztán? Utána még terül hagyjak helyet a szélén? Előre is köszönöm! Üdv: Marika
1 mm helyet lehet körben nyugodtan hagyni. Jó sütögetést!