Diós, habos csók recept

  • Diós, habos csók recept
  • Diós, habos csók recept
  • Diós, habos csók recept

Diós, habos csók recept  Diós, habos csók recept  Diós, habos csók recept  

Hozzávalók:

Linzer:
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
37,5 dkg liszt
16 dkg porcukor
1 csipet só
1 db egész tojás + 1 sárgája
0,5 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

Diós töltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 egész tojás
1 citrom héja

Tojáshab:
2 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
75 g porcukor
20 g étkezési keményítő
1 tk citromlé

Recept:

Mennyeien puha, omlós aprósüti. Kifejezetten édesszájúaknak való.

Sajnos idén nagyon kevés diót termett, köszönhetően a betegségnek, ami a fákat országosan érintette. Ennek ellenére aranyáron vettem egy adaggal, abból készült ez a remek sütemény.

  1. Első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 °-ra .
  2. A linzer hozzávalóit egyszerre gyors kézmozdulatokkal gyúrjuk össze. Azért kell sietősen dolgoznunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a zsiradék a tésztában, mert akkor veszít az omlósságából.
  3. Elviekben nem kell pihentetni, de szerintem csak jót tehet neki ha folpackba csomagolva egy fél órára csücsül a hűtőben.
  4. A szieszta után 3-4mm vastagra nyújtsuk ki, majd szagassuk kör alakú szaggatóval, és mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe és zsupsz be a sütőbe.
  5. Maximum 8 percig kell sütni, amíg a tészta szilárd lesz, de még nem színesedik.
  6. Addig készítsük el a diós tölteléket: a tojást egy kicsit verjük fel és tegyük hozzá a porcukrot, diót és reszeljük hozzá a citrom héját.
  7. Gyúrjunk belőle egy gombócot, majd nyújtsuk ki kb.0,5 cm vékonyra, és szaggassunk belőle az előzőleg használt kiszúróval köröket.
  8. Tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre.
  9. Készítsük el a tojásfehérje habot.
  10. A tojásfehérjéket – csipet sóval akár – verjük kemény habbá. Ekkor adjuk hozzá több részletben a kristálycukrot, és a citromlevet és verjük tovább, fényes habbá.
  11. A keményítővel elkevert porcukrot óvatosan, spatulával keverjük hozzá, hogy ne törjön össze a hab.
  12. Töltsük a fehérje habot habzsákba, és a diós körök tetejére nyomjunk halmokat belőle.
  13. 100 fokos sütőben szárítsuk ki egy negyed óra alatt. Légkeveréssel még jobb.
  14. Ha minden kihűlt, akkor baracklekvárral ragasszuk össze a linzereket és a habos-diós tölteléket.
  15. A tojáshab tetejét szakácsfájklyával és némi arany lüszterporral tettem még kívánatosabbá.
Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

3 hozzászólás: “Diós, habos csók

  1. Kedves !
    Hosszú ideje, hogy egy igazán jó website-ot nem láttam, de ez szuper.
    Felépítésében és tartalmában egyaránt tökéletes.
    És a lényeg: végre valaki értelmesen el tudja mondani, leírni, hogy mit , miként, hogyan.
    Tetszik, hogy a tojásos dolgokat hőkezeled.
    Gratulálok: Ron

  2. Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy a habot mennyire teritsem a tésztán? Utána még terül hagyjak helyet a szélén? Előre is köszönöm! Üdv: Marika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*