Hogyan készül a sajt?

A sajt az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék.

Savanyított és felfőzött tejből, préseléssel vagy anélkül készül. Baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik.

Az alvasztásnál a tejet oltóenzim segítségével sajtra és savóra bontják, persze a helyi hagyományoktól függően sok helyen nem tesznek bele semmilyen oltóenzimet. Sőt, van, ahol a tejet sem készítik elő, hanem fejés után azon melegében feldolgozzák.

Gouda sajt

Sok sajt készítésénél még ma is kézzel merik ki az alvadékot, főleg a hagyományos formáknál szokás ez, mint a Brie, vagy a kecskesajt esetében. Máshol gépek végzik ezt a munkát.

Az alvadékot egy bottal vagy sajthárfával meg lehet keverni. A sajt keménységét nagyban befolyásolja az alvadék szemcsemérete. Minél apróbb a töret, annál keményebb a sajt. Ezt elősegítheti az utólagos melegítés is, amelynek segítségével az alvadékszemcsék még jobban összetöpörödnek.

A folyamat végén a töretet kendővel kiemelik a savóból, és formába teszik.

A Gouda készítésekor az alvadék-savó keveréket előpréselik, majd felvágják sajt alakúra. A Cheddarnál viszont a töretet hagyják leülepedni és összeérni (savanyodni), így lepényszerű alakzatok képződnek, melyeket egymásra rétegezve tesznek el, így súlyuknál fogva préselődnek eggyé. Közben sózzák, mint a legtöbb sajtot.

A só az egyik legfontosabb fűszer a sajtkészítésnél. Vannak olyan sajtok, amelyeket sóval kevert faszénbe forgatnak. Másokat az annatto-val (az akiote nevű fa gyümölcséből kivont piros színű élelmiszeradalék) ízesítenek, színesítenek. Felhasználják többek között Cheddar-sajtok, Leicester-sajtok, Brie-sajtokhoz.

Leginkább a hegyi sajtokat szokás fűszerezni. A fűszerek nem csak ízesítésnek, díszítésnek is szépek.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*