Az egyes ételekhez legjobban illő italok kiválasztása nehéz feladat.
Általános irányelvnek tekinthető, hogy az egyszerűbb, kevéssé fűszerezett ételekhez könnyű fehér borok illenek, míg a rafináltabb, zsírosabb, fűszeresebb kreációk már elbírják az erősebb fehér borokat, illetve a vöröseket is.
Étvágygerjesztőnek: száraz vermut, ürmös, madeira, sherry, száraz szamorodni, whisky, pálinkafélék, borpárlatok, keserű likőrök, száraz koktélok, gyümölcslevek, de még a nem túl édes tokaji aszú is elfogadhatónak tartható.
Levesek mellé nem szokás bort inni, ám ha igény van rá gondos körültekintéssel válasszuk ki a megfelelőt.
Zöldséglevesekhez finom, könnyű, zamatos fehérbort fogyasszunk, gulyásleveshez leginkább fűszeres vörösbort kínáljunk, halászléhez markáns, testes, száraz vörösbort töltsünk.
Húsételekhez gyakrabban társul a bor, mint a levesekhez. Érdemes tudni, pontosan melyik bor illik legjobban a vacsorához!
A marhahússal, báránnyal és birkahússal leginkább a száraz agy félszáraz testes vörösborok harmonizálnak. Ha csirkét, pulykát vagy borjút tálalunk, félszáraz vagy félédes fehérbort kínáljunk mellé. Ha viszont a szárnyas étel paprikás, zsíros, akkor rosé bort adhatunk hozzá.
Halételekhez szintén száraz, félszáraz fehérborokat szokás fogyasztani. Ám a magyarosan készített halhoz ugyanúgy kínálhatunk rosé-t, mint a szárnyasoknál.
A bornak illenie kell a sajt karakteres íz- és illatvilágához. Legjobb választás a száraz fehérbor, de könnyed száraz vörösbort is választhatunk hozzá.
Ha az telhez boros mártást kínálnak, akkor a szószhoz felhasznált bort kell kísérőnek is választani. Ugyanígy hagyomány, hogy az egy étkezésen belül felszolgált italok erőben és zamatban gazdagodva kövessék egymást.
És néhány párosítás a teljesség igénye nélkül:
Hideg előételekhez: fűszeresebb, nehezebb száraz fehér borok illenek.
Vegyes ízelítőhöz: száraz fehérbor
Kaviárhoz: száraz sherry, vodka.
Rákhoz: fűszeresebb, nehezebb száraz fehér bor.
Halakhoz: könnyű, száraz fehér bor illik.
Halászléhez: könnyű vörös bor
Tojásételekhez: könnyű, száraz fehér bor.
Gombához: vörös borok, vagy nehezebb száraz fehérek.
Májhoz: fehér vagy vörös bor, a libamájhoz csak vörös bor illik.
Rostonsültekhez: fehér vagy vörös bor.
Pörköltekhez: vörös bor.
Pástétomokhoz: vörös bor.
Szárnyasokhoz: fehér pecsenyebor, esetleg pezsgő, ám a könnyű vörös bor is szóba jöhet.
Fehér húsú sültekhez: fehér pecsenyebor, esetleg a pezsgő is megfelel.
Angolos húsokhoz: nehéz, testes vörös bor.
Birkához: könnyű, szőlőillatú fehér vagy vörös bor.
Vadakhoz: nehéz, testes vörös bor, de mehet hozzá a száraz szamorodni is.
Tésztához: pezsgő, vagy édes pecsenyebor.
Zöldségekhez: a fűszerezéstől függő erősségű – száraz fehér borok.
Édességekhez: édeskés fehér bor, tokaji aszú vagy félszáraz pezsgő.
Sajtokhoz: vörös bor vagy valamilyen csemegebor, de a különféle fehér borok is javasolhatók.
Gyümölcshöz: Tokaji aszú, édes szamorodni, vagy más csemegebor.
Feketekávéhoz: konyak vagy valamilyen likőr.