Fügés keksz recept

  • Fügés keksz recept
  • Fügés keksz recept

Fügés keksz recept  Fügés keksz recept  

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához

12 dkg puha vaj
5 dkg barna cukor
1 tojás
2 ek. tej
1 zacskó vaníliás cukor
26 dkg búzaliszt
1 tk. sütőpor
¼ tk. szódabikarbóna
1 csipet só
½ tk. őrölt fahéj

A fügés töltelékhez

12 db friss füge
10 dkg barna cukor
1 db bio citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 ek. víz
Fahéj és szegfűszeg ízlés szerint

Recept:

Vannak olyan apró örömök, amik bearanyozzák a napot… például amikor a kedves szomszédasszony egy adag friss, illatos fügével lep meg.

Ebből a váratlan ajándékból készült ez a mennyeien omlós, fügés keksz, ami egyszerre gyümölcsös, fűszeres és éppen annyira édes, amennyire kell. Egy bögre tea vagy kávé mellé tökéletes választás!

  1. A tészta hozzávalóiból homogén tésztát gyúrunk. Minél gyorsabb mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne legyen majd szalonnás a tészta.
  2. Gombóccá formáljuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A friss fügéket megmossuk és kettévágjuk.
  4. Egy lábasba tesszük a barna cukorral, a citrom reszelt héjával, a fűszerekkel, a citromlével és a vízzel együtt.
  5. Közepes lángon felforraljuk, majd alacsonyabb hőfokon, lassan gyöngyözve főzzük kb. 40 percig, közben többször megkeverve.  Ha kellőképpen besűrűsödött, egy botmixerrel menjünk át rajta, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  7. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd hosszában három egyforma csíkra vágjuk.
  8. Mindegyik csík közepére hosszában elosztjuk a fügés tölteléket. Én ehhez a függelekvárt egy habzsákba tettem és azzal húztam egy vastag csíkot.
  9. A tészta két szélét egymásra hajtjuk úgy, hogy a töltelék teljesen fedve legyen.
  10. Az ujjainkkal össze is csippendhetjük, hogy ne nyíljon majd szét sütés közben.
  11. Az így kapott rudakat óvatosan megfordítjuk, a hajtás kerüljön alulra.

A rudakat a tepsire helyezzük, és kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Pár percig hagyjuk hűlni, majd mindegyiket 6-8 darabra vágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*