Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához
12 dkg puha vaj
5 dkg barna cukor
1 tojás
2 ek. tej
1 zacskó vaníliás cukor
26 dkg búzaliszt
1 tk. sütőpor
¼ tk. szódabikarbóna
1 csipet só
½ tk. őrölt fahéj
A fügés töltelékhez
12 db friss füge
10 dkg barna cukor
1 db bio citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 ek. víz
Fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
Recept:
Vannak olyan apró örömök, amik bearanyozzák a napot… például amikor a kedves szomszédasszony egy adag friss, illatos fügével lep meg.
Ebből a váratlan ajándékból készült ez a mennyeien omlós, fügés keksz, ami egyszerre gyümölcsös, fűszeres és éppen annyira édes, amennyire kell. Egy bögre tea vagy kávé mellé tökéletes választás!
- A tészta hozzávalóiból homogén tésztát gyúrunk. Minél gyorsabb mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne legyen majd szalonnás a tészta.
- Gombóccá formáljuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
- A friss fügéket megmossuk és kettévágjuk.
- Egy lábasba tesszük a barna cukorral, a citrom reszelt héjával, a fűszerekkel, a citromlével és a vízzel együtt.
- Közepes lángon felforraljuk, majd alacsonyabb hőfokon, lassan gyöngyözve főzzük kb. 40 percig, közben többször megkeverve. Ha kellőképpen besűrűsödött, egy botmixerrel menjünk át rajta, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd hosszában három egyforma csíkra vágjuk.
- Mindegyik csík közepére hosszában elosztjuk a fügés tölteléket. Én ehhez a függelekvárt egy habzsákba tettem és azzal húztam egy vastag csíkot.
- A tészta két szélét egymásra hajtjuk úgy, hogy a töltelék teljesen fedve legyen.
- Az ujjainkkal össze is csippendhetjük, hogy ne nyíljon majd szét sütés közben.
- Az így kapott rudakat óvatosan megfordítjuk, a hajtás kerüljön alulra.
A rudakat a tepsire helyezzük, és kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Pár percig hagyjuk hűlni, majd mindegyiket 6-8 darabra vágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.