Hozzávalók:
60 g barnacukor
60 g kristálycukor
nagy csipet só
150 g hideg vaj
1 tojás
5 g sütőpor
225 g finomliszt
díszítéshez:
smarties, franciadrazsé
Recept:
Gyerekek kedvence ez a keksz, biztos siker akár egy szülinapi zsúron is, ráadásul nem kell nagy gyakorlat az elkészítéséhez.
Szükségünk van egy ív sütőpapírra, és egy nagy tepsire az elkészítéséhez. Ha van konyhai aprítógépünk, nagyban megkönnyíti a munkát.
A vaj legyen hideg, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra.
A vajat vágjuk apró kockákra, a lisztet keverjük el a sütőporral, illetve át is szitálhatjuk.
Aki géppel dolgozik, öntse a tartályba az összes hozzávalót és kapcsolja be, gyönyörűen összeáll majd a tészta. Aki kézzel dolgozik, gyorsan morzsolja össze a zsiradékot a liszttel, és ne gyúrja túl sokáig, mert az olvadt vaj miatt veszít majd a ropogósságából a keksz.
A kész tésztából formáljunk apró, diónyi gombócokat, sorakoztassuk egymástól viszonylag távol (nőni fognak!) a sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tenyerünkkel lapítsuk le őket. Tetejükbe nyomkodjuk bele a drazsét, és kb. 15 perc alatt süssük meg.
Akkor jó, ha a széle elkezd nagyon enyhén barnulni, így „chewy” azaz kicsit nyúlós-rágós állagú lesz.
Ha ropogósra szeretnénk, tartsuk bent tovább őket.
Várjuk meg, míg kihűlnek, csak ezután vegyünk ki őket a tepsiből.