Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
Fel tk sütőpor
1 nagy csipet só
15 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 bio citrom héja
15 dkg vaj
5 dkg tejföl
1 tojássárgája
A díszítéshez fehér csokoládé illetve íróka
Recept:
Ez egy linzer alapú, nagyon könnyen elkészíthető kis keksz. Puha és porhanyós!
A gyerekek boldogan segédkeznek majd a sütemény feldíszítésében.
Legegyszerűbb dolga akkor van az embernek, ha használja a technika vívmányait, és rendelkezik késes aprítógéppel.
Ennek üstjébe belehelyezve a hozzávalókat pikkpakk össze tudjuk gyúrni a linzertésztát.
Gép hiányában morzsoljuk el a lisztet a vajjal, majd az összes többi hozzávalóval együtt gyúrjuk tésztává.
Csomagoljuk be frissentartó fóliába a tésztagolyót, és pihentessük a hűtőben legalább fél órán át.
Ha kipihente magát, lisztezett munkafelületen nyújtsuk fél cm vékonyra és szaggassuk ki.
Ehhez én közepes méretű pogácsaszaggatót és a díszítőcsöveimet (habzsàkhoz való) hasznaltam. A tészták fele sima korong legyen, a másik felét szemekkel lássuk el.
Sorakoztassuk fel a linzerkarikákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben, 180 fokon maximum 10 percig süssük.
Ne barnuljon meg a sütemény, nem szabad túlsütni mert akkor nem lesz puha, inkább ropogós.
A két sütemények szemekkel ellátó darabjait mártsuk temperált fehércsokoládéba, vagy íróka mázba. Ha megszáradtak díszítsük színezett íróka mázzal, ízlés szerint.
Az írókához egy tojásfehérjét keverjünk két- három percig robotgéppel, néhány csepp citromlével és körülbelül 20 deka többször átszitált porcukorral fényesre. Ez színezhetjük por vagy gél állagú ételfestékkel és habzsákba töltve mehet a díszítés.
Ha megszáradtak a mázas linzerek, töltsük össze őket a sima korongokkal, vörös vagy piros színű lekvárral.