Hozzávalók:
150 g cukor
4 tojássárgája
4 dl habtejszín (fele a főzött alaphoz, fele a keverékhez)
2 dl tej
50 g mascarpone
2–4 evőkanál pisztáciapaszta (ízlés szerint)
egy csipet só
vaníliakivonat (kb. 1 teáskanál)
aprított pisztácia a tálaláshoz vagy a fagylaltba keverve
Recept:
Kevés dolog olyan ellenállhatatlan nyáron (vagy bármikor), mint egy, pisztáciás fagylalt. Ez a recept nemcsak isteni finom, de házilag is könnyedén elkészíthető.
A főzött tojásos-tejszínes alap bársonyosságát a mascarpone és a habbá vert tejszín gazdagítja, a pisztáciapaszta pedig elhozza azt az intenzív, karakteres ízt, amit egy igazán jó pisztáciafagylalttól elvárunk.
Elkészítés:
- A tojássárgákat a cukorral simára keverjük.
- Hozzáöntjük a tejet és 2 dl tejszínt, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Fontos, hogy ne forraljuk fel, csak addig melegítsük, míg a kanál hátát finoman bevonja a krém. Ekkor levesszük a tűzről.
- A forró alapba belekeverjük a pisztáciapasztát, a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Teljesen kihűtjük – először szobahőmérsékleten, majd a hűtőben pár órára.
- A maradék 2 dl tejszínt habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponéval.
- Ezt a keveréket adjuk a kihűlt pisztáciás krémhez, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot, hanem légiesen sima állagot kapjunk.
- Ezután jöhet a fagylaltgép – ha van –, vagy kézzel is elkészíthetjük: fagyasztóba tesszük, és félóránként átkeverjük egy villával vagy botmixerrel, míg el nem éri a megfelelő állagot. Ez segít megakadályozni a jegesedést, és krémesebb textúrát ad a fagyinak.
- Tálaláskor szórjuk meg aprított pisztáciával, vagy keverjük bele még fagyasztás előtt, hogy minden kanálban legyen egy kis roppanás.
- Egyszerű, házi és minden falatja maga a zöld arany.