Hozzávalók:
24 cm-es torta:
piskóta:
4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
fél kk sütőpor
krém:
0,5 liter tej
4 dkg étkezési keményítő
10 dkg búzadara
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliáscukor
0,5 kg túró
0,5 dl tejszín
tejfölös réteg:
50 dkg tejföl
1,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
fél citrom leve
8 gr zselatin
fél dl víz
baracklekvár
zsemlemorzsa
1 csomag vaníliáscukor
1 kk fahéj
Recept:
Ez egy nagyon könnyű, fehérjedús édesség.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki alul sütőpapírral.
A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a a liszttel elkevert sütőport több részletben, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés, de még ne legyen száraz, morzsálódó a krém. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskóta oldalát hűlés után késsel lazítsuk meg, vegyük le róla a formát, majd a sütőpapírt, és vágjuk vízszintesen kétfelé.
Az alsó lapot tegyük vissza a formába, és kenjük meg barackdzsemmel.
A tejet keverjük simára a búzadarával, cukorral és a keményítővel, és kevergetve főzzük sűrű krémmé, közben reszeljük bele a citromhéjat és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is.
A túrót a tejszínnel törjük át villával és keverjük bele a már kissé kihűlt tejes krémbe.
4 evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez, a többit simítsuk el az alsó piskótalapon, majd helyezzük rá a második piskótalapot, amit ezután szintén kenjünk meg baracklekvárral.
A zselatint a vízben keverjük el, óvatosan melegítsük fel, hogy teljesen felolvadjon.
A tejfölt, tejszínt és a többi hozzávalót kézi mixerrel keverjük ki , és közben adjuk hozzá, egyenletesen csorgatva a langyos, de még folyékony zselatint.
Öntsük a második piskótalap tetejére, simítsuk el.
Hűtőbe téve és a teljes dermedés után díszítsük. Ehhez a félretett búzadarás krémből formázzunk gombócokat.
A zsemlemorzsát száraz serpenyőben pirítsuk meg, ajduk hozzá a fahéjat és a vaníliás cukrot (én adtam hozzá még normál cukrot is). Ebben hempergessük meg a gombócokat, és ezzel szórjuk meg a torta tetejét is.
Szia! :) Mennyi ideig kell állni hagyni a tortát és mennyi idő körülbelül a dermedés? Kicsit sietnem kell majd vele, ezért kérdezem:) előre is köszönöm a választ!
Szia! Minimum 2-3 óra kell neki, de jobb egy éjszaka.
Sok sikert!