Hozzávalók:
155 gramm vaj
180 gramm cukor
2 gramm só
egy tojás
300 gramm liszt
60 gramm mandulaliszt zárójel ez finom liszttel helyettesíthető
egy gramm sütőpor
az írókához:
200 gramm átszitált porcukor
40 gramm tojásfehérje
néhány csepp citromlé
ételfesték kedvünk szerint
Recept:
Rettenetesen megtetszett valamelyik internetes böngészés alkalmával ez a süticsoda.
Igazából ezek rettenetesen egyszerű vajas kekszek, az ördög a díszítésben rejlik. A kekszeket hipp-hopp össze lehet dobni, a díszítés azonban gyakorlatot és türelmet kíván, de ha nem indulunk sütemény szépségversenyen, a gyerekekkel együtt is csinálhatjuk , ők bizonyára nagyon fogják élvezni.
A keksz tésztájához használjunk puha vajat. Ha szenilisek vagyunk és nem vettük elő időben, ez könnyen orvosolható. Csak tegyük egy mikrózható tányérba a vajat, és tegyük be a mikrohullámú sütőbe 30 másodpercre. Az immár puha vajat habosítsuk ki a cukorral, adjuk hozzá a sót, a tojást, és végül keverjük hozzá a száraz hozzávalókat. Adhatunk hozzá némi vaníliát is, ártani nem árt.
Kezünkkel gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát, és fóliába csomagolva, negyed órára tegyük hűtőbe. Hűtés után finoman gyúrjuk át, nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra, és szaggassuk ki belőle fánk formákat.
Nekem nincs ilyen kiszúróm, ezért egy pogácsaszaggatóval és egy habcső végével oldottam meg, hogy lyukas karikákat kapjak. Előmelegített, 170 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, körülbelül negyed óra alatt süssük meg, nagyon enyhén barnuljon csak a széle.
Most jön a türelemjáték, az íróka. Ehhez a tojásfehérjét néhány csepp citromlével keverjük ki alaposan a cukorral, egy habverő segítségével. Osszuk annyi felé, ahány színt szeretnénk, és mindegyiket színezzük meg, majd töltsük őket habzsákba, aminek a végén egy nagyon pici lyukat vágunk, és kezdődhet a móka, a díszítés.
A máz körülbelül fél óra alatt szépen meg is szárad majd rajtuk, és lehet falatozni.