Fermentált káposzta és répa recept

  • Fermentált káposzta és répa recept

Fermentált káposzta és répa recept  

Hozzávalók:

1 kisebb fej fehér káposzta
2-3 közepes sárgarépa
25 g só
1 liter viz
egy nagy üveg vagy fermentáló edény

Recept:

A fermentált zöldségek különösen jótékony hatással vannak az emésztésre és az általános egészségre.

A fermentálás során a zöldségekből tejsav baktériumok szaporodnak, amelyek javítják a bélflórát, erősítik az immunrendszert, és segítenek a tápanyagok jobb felszívódásában. A rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat a bélrendszer egészségéhez, segíthet a gyulladások csökkentésében és támogathatja a méregtelenítést.

A bélflóra az emésztés, az immunrendszer és a mentális egészség kulcsfontosságú része. Az egyensúlyban lévő bélmikrobák segítik a tápanyagok felszívódását, erősítik az immunválaszt és védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben. A megfelelő bélflóra csökkenti a gyulladásokat, megelőzi a betegségeket, és támogatja a metabolizmust, ami a testsúly szabályozásában is szerepet játszik. Ráadásul a bélflóra és az agy közötti kapcsolat hozzájárul a mentális jóléthez is, segítve a hangulat és az érzelmi állapot stabilizálását. A kiegyensúlyozott bélflóra tehát elengedhetetlen a testi és lelki egészséghez.

A fermentált zöldségek elkészítése

  1. Készíts egy 2,5%-os sóoldatot. Ehhez a vízhez add hozzá a sót, majd forrald fel, hogy a só teljesen feloldódjon.
  2. Hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletre.
  3. A káposztát vágd vékony csíkokra, a répát pedig reszeld le vagy vágd karikákra. Az előkészített zöldségeket tedd egy nagy tálba.
  4. Ezután a zöldségeket pakold egy üveg vagy fermentáló edény aljára, ügyelve arra, hogy jól tömörítsd őket.
  5. A tetejét zárd le egy nagy levél káposztával és használj valamilyen súlyt (én egy lefertőtlenített sima felületi kavicsot használtam).
  6. Öntsd rá a lehűtött sóoldatot, hogy a zöldségek teljesen elmerüljenek. Nem szabad a zöldségnek kilógnia a vízből!
  7. Az üveget fedd le egy légmentesen záródó fedővel.
  8. Hagyd szobahőmérsékleten fermentálódni 3-7 napig, attól függően, hogy mennyire savanyúan szeretnéd. Naponta ellenőrizd, és ha szükséges, pótold a vizet, hogy a zöldségek ne kerüljenek a levegőre, illetve engedd ki a keletkező gázt.
  9. Amikor elérte a kívánt savanyúságot, tedd a hűtőbe, ahol akár hetekig is eláll.
Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*