Hozzávalók:
ropi
szeletelt sajt
snidling
leveles tészta
alma
barnacukor
fahéj
tojás a kenéshez
Recept:
Közeleg október 31, az angol Halloween, amely a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti.
Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet – a Samhain-t, vagyis „a nyár végét” és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.
A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között.
Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.
Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba.
A halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is, a bulizós és játékos hangulatú szokásokkal és az ünnep legismertebb jelképével, a faragott töklámpással. Mi is szoktunk töklámpást farani és „rémisztő” finomságokat is készítünk ilyenkor.
Most boszorkányseprűket és almás „szörnyeket” készítettünk.
Mindkettőt hipp-hopp össze lehet dobni, és a gyerekek örömmel vesznek részt az elkészítésben.
A seprűkhöz a szeletelt sajtból hosszabb téglalapot vágunk, amit feltekerünk ropira, és snidlinggel kötözzük. Ollóval agy éles késsel alakítjuk ki a seprűt.
Az almás süteményhez az almát szeleteljük, magházát kivágjuk. Fahéjjal kevert barnacukorba forgajuk a szeleteket.
A leveles tésztát kb 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, a kép szerint éles késsel megvagdaljuk, közepükbe ültetjük az almát és a tészta sarkait ráhajtjuk.
Felvert tojással kenjük és 200 fokos előmelegített sütőben pirosra sütjük.