Halloween seprűk és almás szörny sütemény recept

  • Halloween seprűk és almás szörny sütemény recept
  • Halloween seprűk és almás szörny sütemény recept
  • Halloween seprűk és almás szörny sütemény recept

Halloween seprűk és almás szörny sütemény recept  Halloween seprűk és almás szörny sütemény recept  Halloween seprűk és almás szörny sütemény recept  

Hozzávalók:

ropi
szeletelt sajt
snidling

leveles tészta
alma
barnacukor
fahéj
tojás a kenéshez

Recept:

Közeleg október 31, az angol Halloween, amely a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti.

Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet – a Samhain-t, vagyis „a nyár végét” és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.

A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között.

Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.

Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba.

A halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is, a bulizós és játékos hangulatú szokásokkal és az ünnep legismertebb jelképével, a faragott töklámpással. Mi is szoktunk töklámpást farani és „rémisztő” finomságokat is készítünk ilyenkor.

Most boszorkányseprűket és almás „szörnyeket” készítettünk.

Mindkettőt hipp-hopp össze lehet dobni, és a gyerekek örömmel vesznek részt az elkészítésben.

A seprűkhöz a szeletelt sajtból hosszabb téglalapot vágunk, amit feltekerünk ropira, és snidlinggel kötözzük. Ollóval agy éles késsel alakítjuk ki a  seprűt.

Az almás süteményhez az almát szeleteljük, magházát kivágjuk. Fahéjjal kevert barnacukorba forgajuk a szeleteket.

A leveles tésztát kb 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, a kép szerint éles késsel megvagdaljuk, közepükbe ültetjük az almát és a tészta sarkait ráhajtjuk.

Felvert tojással kenjük és 200 fokos előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*