Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
csipetnyi só
2 e.k. keserű kakaópor
12 dkg puha vaj
30 dkg cukor
2 tojás
2 zacskó vaníliás cukor
2, 4 dl író
2 e.k. piros ételfesték
1 k.k ecet
1 k.k. szódabikarbóna
Krém:
1 doboz Philadelhia sajtkrém
3 dl habtejszín
3 cs. vaníliás cukor
1 csomag habfixáló
12,5 dkg túró
porcukor
20 dkg marcipán
koktélcseresznye
Recept:
Ez egy amerikai eredetű ünnepi torta, a neve vörös bársonyt jelent.
A cukrászok felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a kakaópor kémiai reakcióba lép az író savaival, mely élénk vöröses-barna árnyalatú tésztát eredményez.
Ezt erősítették némi ételfestékkel vagy egyéb természetes színezőkkel, így született meg a gasztronómiai különlegesség, mely fehér színű krémmel a legmutatósabb.
Én a krém receptjén variáltam. Az eredeti recept csak tejszínnel és mascarpone-vel készül.
A tésztához előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A lisztet, sütőport, kakaót és a sót egy tábla mérjük.
A vajat habosra keverjük a tojásokkal és a cukorral, vaníliás cukorral-
A piros ételfestéket feloldjuk az íróban, majd hozzákeverjük a vajas tojásos cukorhoz. Beletesszük a száraz hozzávalókat.
Egy kis tálba szórjuk a szódabikarbónát, ráöntjük az ecetet és hagyjuk buborékolni, majd hozzáadjuk a tésztához (ettől lesz szivacsos, levegős).
Kivajazunk-lisztezünk egy 18 cm-es tortaformát, beletöltjük a tésztát és 30 perc alatt megsütjük.
Miután kihűlt, háromfele vágjuk vízszintesen.
A krémsajtot és a túrót kikevertem. A tejszínt a habfixálóval keményre vertem, és összekevertem „túróékkal” :)
Porcukorral, vaníliás cukorral ízesítettem.
Ezzel a krémmel egyenként megkentem a lapokat, és a torta tetejét, oldalát. Mivel én egy állítható tortagyűrűvel dolgoztam,a fele tészta szépen kifolyt. Sebaj, apróra morzsoltam, és beborítottam a torta oldalát vele. Egy réteg marcipán is került a süti tetejére „non plus ultra”-nak.
A maradék krémmel rózsákat nyomtam a marcipánrétegre és koktélcseresznyével ízesítettem.