Hozzávalók:
2-3 személyre:
20-30 dkg fusili tészta
30 dkg spenótlevél
10 dkg füstölt lazac
15 dkg krémsajt
2dl főzőtejszín
só
bors
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
Recept:
Hiába vagyok tisztában a spenót egészségre gyakorolt hatásával, nem bírom magam rávenni, hogy a hagyományos formában elfogyasszam. De így, tésztával, lazaccal felturbózva ízlik!
Természetesen, az alapvetően kalóriaszegény spenót így egy szénhidrátban gazdag, zsírosabb fogássá lényegül át, de legalább finom!
Pár szó a spenót magasztalárása:
Ázsiából érkezett, a libatopfélék családjának tagja. Európában a 11. században jelent meg. Ma a világ legnagyobb spenóttermesztője az Egyesült Államok és Hollandia. Magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmú, kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek.
Fogyasztását azonban ne vigyük túlzásba, hisz a spenót azon kevés élelmiszer egyike, aminek igen magas oxálsav tartalma van. A túlzott oxálsav bevitel számos probléma okozója lehet. Ha az oxalátok túlzott koncentrációban vannak jelen a sejtekben, akkor kristályosodhatnak és vese-, epehólyag problémákat okozhatnak. Ismert továbbá, hogy a túl magas oxálsav bevitel jelentősen csökkenti a kalcium beépülését a csontokba.
Elkészítés:
Tegyünk fel egy nagy lábosban sós vizet forralni, és a gasztrokalauz cikke szerint főzzük al dente-re.
Eközben mossuk alaposan meg a spenótot, szárazzuk le, és tépkedjük meg kissé a leveleket, ha nagyok. ha bébispenótot sikerül beszereznünk, könnyebb dolgunk lesz. A lazacos vágódeszkán éles késsel kockázzuk fel.
Kevés olívaolajon mérsékelt tűzön futtassuk meg a tépkedett leveleket, kevergetve. Ha már megfonnyadt, adjuk hozzá a megpucolt, összenyomott fokhagymát, sót, borsot, majd dobjuk hozzá a felaprított lazacot, a krémsajtot, és a tejszínt.
Röviden forraljuk össze és adjuk a kifőtt tésztához. Keverjük össze.
Reszelt sajttal, akár parmezánnal forrón tálaljuk!