Hozzávalók:
Piskóta 1:
10 tojás
5 evőkanál finomliszt
6 evőkanál rétesliszt
10 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
Piskóta 2:
7 tojás
4 evőkanál finomliszt
4 evőkanál rétesliszt
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
Töltelék 1:
3 tábla finom csokoládé
0,5 liter tejszín
1 zacskó narancsos cukor
Töltelék 2:
20 dkg jó minőségű kókuszreszelék
tej
5 dkg kókusztejpor
1 doboz darabolt konzerv ananász
1 zacskó zselatin fix
7 dl tejszín
porcukor
kókuszaroma
2 kg marcipán
porcukor
Piros és zöld ételfesték
arany lüszterpor
kerek elválasztó tálca
Recept:
A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra.
Az első piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
A sütésről részletes videot készítettem, itt érhető el.
Sütőpapírral béleljük egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját .A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után háromfele vágjuk.
A másik piskótát ugyanígy készítjük el, csak 22 cm-es kapcsos formában.
A töltelékhez a csokit apróra törve a tejszínnel a mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, gyakran megkeverve olvasszuk össze. Adjuk hozzá a narancsos cukrot.
Ezt nagyáruházakban keressük, a vaníliás cukor mellett. Ugyanakkora zacskóban van, és isteni narancsízt kölcsönöz a krémnek. Hűtsük egészen le, míg besűrűsödik, majd habverővel keverjük habosra.
A kókuszkrémhez a reszeléket annyi tejben, amennyi ellepi , ízlés szerint cukrozva főzzük addig, míg megpuhul kissé. Kihűlés után a felvert habba forgassuk bele. Adjuk hozzá a többi alapanyagot és keverjük jól ki.
A nagyobbik tortát a kókuszkrémmel és az ananásszal, a kisebbiket a csokikrémmel töltsük be és vonjuk be kívülről egyenletesen.
A marcipán felét porcukros felületen nyújtsuk vékonyra, átmérője legyen valamivel nagyobb, mint a nagyobbik torta átmérője plusz a magasság kétszerese. Marcipánsimító segítségével vontam be a tortát.
A kis tortát is hasonlóan vonjuk be.
Egy kisebb adag marcipánt piros festékkel színezzünk. Porcukros felületen nyújtsuk vékonyra, és mintázhatjuk dombornyomó fóliával, de ha nincs eszközünk, hagyhatjuk simán is. Vágjunk belőle 4 cm széles csíkokat. A tortán a szalagok helyét nedvesítsük meg, majd ragasszuk fel a szalagot. A kis tortát helyezzük elválasztó tálcára, mely a torta terhét kissé elosztja. használhatunk rudakat is, de én nem tettem, remélve, hogy elbírja a súlyt.
A nagy torta tetejére kenjünk kevés krémet, majd helyezzük rá a kisebbik tortát. Erre is készítsük el a szalagot.
A masni készítéséről itt egy remek video.
A szőlőszemeket zöld marcipánból készítettem, arany lüszterporral adva a szemeknek fényt. A leveleket borostyánlevél kiszúróval csináltam meg. A kacs egy kis zöldre színezett formixmasszából készült. Egy vékony hurkát fakanál nyelére csavartam. Másnapra megszilárdult szépen.
Ez a torta egészen gyönyörű! Nagyon szép lett!
Gratuálok!
Nagyon ügyes vagy,
Lenyűgözően szép lett!
Köszönöm szépen, jólesik!