Hozzávalók:
Hozzávalók (18 cm-es tortakarikához):
Mákos financier:
2 tojásfehérje
7 dkg vaj
2 dkg méz
5 dkg cukor
1.4 dkg szemes mák
vanília
3.5 dkg liszt
3.5 dkg darált mandula
csipet só
Mákos túrómousse:
35 dkg túró
7 dkg kristálycukor
70 ml víz
1 tojás
2 tojás sárgája
2,5 dl tejszín hűtve
2 dkg porcukor
3 ek darált mák
1 narancs reszelt héja
1 ek frissen facsart narancslé
4 lapzselatin
Angol narancskrém):
2 nagy egész tojás
1 nagy tojássárgája
1 dkg keményítő
1 dl frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
5 dkg cukor
5 dkg vaj
Csokikerítés (opcionális):
1 tábla fehércsokoládé
Recept:
Sweet and crazy oldalán találtam ezt a lenyűgözően finom és különleges tortát.
Alapja egy különleges tészta, a mákos financier. Ezt már magában is mennyei rágcsálni, a leesett részeket boldogan tömtem a számba. Eredetileg a francia pénzemberek csemegéje. Párizsban, egy tőzsde mögötti cukrászdában kezdték készíteni, nevét aranyrúd formájáról kapta. A rohanó úrfiak számára tökéletes, amikor két ügylet között valami édességre támad kedvük. Titka a ‘beurre noisette‘, azaz az aranybarnára, illatosra olvasztott, mogyorós ízű pirított vaj.
ELkészítéséhez a tojásfehérjéből lágy habot verünk, a vajat a mézzel összeolvasztjuk, és halványbarnára pirítjuk. Langyosra hűtjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, és óvatosan a habba forgatjuk, végül hozzáadjuk a mézes folyadékot is. Hűtőbe tesszük egy órára. Sütőpapírral bélelt tepsin elkenjük úgy, hogy egy 18 cm-es kört ki tudjunk majd belőle vágni. 180 fokos sütőben 8-9 perc alatt megsütjük. Amikor teljesen kihűlt, kivágjuk belőle a torta alapját. A többit mohón megesszük.
A túrót áttörjük. A tojásokat kihabosítjuk. A kristálycukorból és vízből kis-közepes hőmérsékleten szirupot főzünk. Amikor a szirup eléri a 118 fokot (ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy kis tálkába vizet öntünk, és abba cseppentünk e szirupból. Ha kis gömböt formál, készen van, de rögtön beolvad, még főzni kell). A tojáshabot vízgőz fölé tesszük, és folyamatos habverés közben a cukros folyadékot a tojásba csurgatjuk. Ha elegyedett, folyamatos kézi keverés mellett csípős melegre melegítjük (forrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás). Levesszük a tűzről, feloldjuk benne az előzőleg 10 percre hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat. Kihűlésig gépi habverővel habosítjuk. A túrót ízesítjük a mákkal, porcukorral, narancshéjjal és narancslével, majd apránként belekeverjük a tojáshabba. Végül óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. A túrómousse-t a tortakarikába helyezett financier lapra simítjuk. Behűtjük.
Elkészítjük a narancskrémet. A vaj kivételével minden hozzávalót egy lábasba öntünk, és habverővel elkeverünk. Közepes lángon, folyamatos intenzív keverés mellett pudingállagúra sűrítjük. Akkor jó, ha már rottyant egyet, és npudingsűrűségű. Levesszük a tűzről, és belekockázzuk a vajat. Ismét átkeverjük. Ha szép fényes, lefóliázzuk, a fóliát szorosan a narancskrém tetejére simítva, így az nem fog bőrösödni, és hűtőbe tesszük. Ha teljesen kihűlt, átkeverjük, és a torta tetejére egyengetjük. A kész tortát több órára hűtőbe tesszük.
Temperált csokoládéval csokikerítést készíthetünk.
Megcsináltam, most lett kész, mindjárt esszük. Tényleg nagyon nyami volt a tészta maradéka.