Túrórudi torta recept

  • Túrórudi torta recept
  • Túrórudi torta recept
  • Túrórudi torta recept

Túrórudi torta recept  Túrórudi torta recept  Túrórudi torta recept  

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás
2-3 evőkanál kakaópor (holland)
3 evőkanál finomliszt
2-3 evőkanál rétesliszt
5 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
Csipet só

Karamellkrém:
15 dkg cukor
1,5 dl tejszín
4 dkg vaj

Túrókrém:
25 dkg túró
3 dlj tejszín
porcukor
citromlé
1 zacskó habfixáló

a glazúrhoz:
80 ml víz
70 ml tejszín
9 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
5 g zselatin

10 dkg mandula

Recept:

A karácsonyi menü záróakkordjaként felszolgált túrórudi torta receptje következik, mely egy habkönnyű csokis piskóta alapra kent „súlyos” karamellkrém, könnyű túróhab, mandula és csoki együttese.

A karamellkrémet készítsük el először, mert hűlnie kell. A cukrot kis lábosban lassan karamellizáljuk meg. Ha felolvadt teljesen, adjuk hozzá a tejszínt, alacsony lángon olvasszuk szépen egybe őket, majd adjuk hozzá a vajat. Szép sűrűre fő, ekkor zárjuk el a  gázt, és hűtsük ki.

A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.

A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a kakaóport, majd a liszttel elkevert sütőport több részletben, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés, de még ne legyen száraz, morzsálódó a krém. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.

Sütőpapírral béleljünk egy 20 cm tortaforma alját. A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskóta oldalát hűlés után késsel lazítsuk meg, vegyük le róla a formát, majd a sütőpapírt, és vágjuk kétfelé.

A sütésről részletes videot készítettem, itt érhető el.

A túrókrémhez verjük habosra a tejszínt a habfixálóval (a president tejszínt melegen ajánlom, isteni zsíros, és nagyon finom!). A túrót, a porcukrot és kevés citromlevet keverjünk bele, kóstolgatva a krémet. Ne legyen túl édes, mert a karamell már eleve az!

A mandulát vagy mogyorót tegyük zacskóba és sodrófával ütögessük „gorombára”

A piskóta alapját „kínáljuk” meg a karamellel, szórjuk meg a mandulával/mogyoróval, majd kenjük meg a túrókrémmel. Helyezzük rá a másik piskótalapot, és vonjuk be egyenletesen az egészet a túrókrémmel. Jöhet a glazúr, amit Mohakonyhától lestem el. Ezzel óvatosan kell bánni, mert melegen megolvasztja a túrót, hidegen viszont már megköt, így ügyesen el kell kapni azt a pillanatot, amikor a torta tetejére kerül.

A glazúrhoz  zselatin kivételével a hozzávalókat egy lábosban felmelegítjük, fakanállal kavargatva, nem kell forrnia és ne legyen buborékos! Ha már jó meleg, elzárjuk alatta a gázt, és kézi habverővel kevergetve nagyon lassan hozzászitáljuk a zselatint, hogy ne legyen csomós.

A kész mázat érdemes kis lyukú szűrőn átszűrni és időnként megkeverve kissé hűlni hagyni. Ekkor a torta tetejére csorgatjuk, gyorsan elkenjük rajta és durva mandulával szórhatjuk.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

1 hozzászólás: “Túrórudi torta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*