Hozzávalók:
25 g élesztő
40 dkg finomliszt (ebből 20 g a thangzonhoz kerül félretéve)
10 dkg rétesliszt
2 dl tej (ebből 1 dl a thangzonhoz kerül félretéve)
1 dl víz
10 g só
10 g cukor
20 ml olívaolaj
A főzővízhez
kb. 3 liter víz
2 evőkanál szódabikarbóna
A kenéshez:
Egy tojás
Recept:
Van valami egészen otthonos abban, amikor frissen sült kifli illata lengi be a konyhát. Puha belül, roppanós héjú kívül.
Ez a recept egy kicsit különleges, hiszen a kifliket nemcsak sütjük, hanem előtte főzzük is, így kapják meg azt a csodás héjat, amitől annyira ellenállhatatlanok lesznek. Ráadásul a tésztába thangzong is kerül, amitől még puhább és foszlósabb lesz.
- A thangzonghoz keverd el a félretett 20 g lisztet 1 dl tejjel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg pudingszerű nem lesz. Hagyd langyosra hűlni.
- A többi lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót.
- Morzsold bele az élesztőt, add hozzá a cukrot, a maradék tejet, vizet, olívaolajat és a kihűlt thangzongot.
- Gyúrj belőle rugalmas, lágy tésztát, majd keleszd a duplájára.
- Oszd nyolc részre, formázz kifliket, és pihentesd őket még fél órát.
- Közben forrald fel a vizet a szódabikarbónával.
- A megkelt kifliket egyenként dobd a vízbe, és röviden főzd meg mindkét oldalukat.
- Ezután tedd őket sütőpapíros tepsire, kend le felvert tojással.
- Pengével vagdosd be a tetejüket, majd 220 fokon kezdd a sütést.
- Néhány perc múlva mérsékeld a hőt 200 fokra, és süsd aranybarnára.