Hozzávalók:
22 cm formához:
215 g zabkeksz
100g olvasztott vaj
400 g mascarpone
400g főtt sütőtök
4 tojás
1 vanília kikapart magja
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
16-20 dkg barnacukor (ízlés szerint)
2 ek étkezési keményítő
Karamellöntet:
25 dkg kristálycukor
90 ml víz
2dl tejszín
9 dkg vaj
só
Recept:
Igazi őszi csemege, „tökös komfortdesszert”, csodálatosan illik az ősz csodás, meleg narancsos színeihez.
Sokáig tart sütni, és azt is ki kell bekkelni, hogy lehűljön, mire kóstolhatjuk, szóval nem egy gyors sütemény, de munka nem sok van vele.
Az alaphoz a kekszet ledaráljuk – én késes aprítóban. Hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk egy pohár segítségével, úgy, hogy legyen valamekkora pereme is a kekszes rétegnek. Szerintem nem kell, hogy a torta tetejéig érjen, bőven elég 2-4 cm-es peremet kialakítani. Ezt 180 fokon 10 perc alatt elősütjük.
Ezalatt összeállítjuk a krémet: a tököt pürésítjük és szépen elkeverjük a többi hozzávalóval. Óvatosan a kekszrétegre öntjük, lehetőleg az első etapban egy evőkanál domború felére csorgatva, hogy ne hirtelen sugárban zúduljon a krém, met így előfordulhat, hogy a kekszes réteg „megbomlik” és kekszdarabok úszkálnak majd a krémünkben, ami nem szép látvány.
150 fokon süssük fél órát, majd 140 fokon folytassuk még egy órát körülbelül.r Így nem reped meg majd a teteje.S
zerintem nem kell trükközni a párásítással, nekem anélkül is sikerült. Akkor van kész, ha a teteje még kicsit remegős. Hagyjuk a pulton langyosra hűlni, ezzel szilárdul is.
Ha elég szilárdnak érezzük, jöhet a karamellmáz.
A cukrot és a vizet tegyük lábosba, és közepes lángon karamellizáljuk aranyszínűre. Ekkor adjuk hozzá az öszeolvazstott forró tejes tejszínt és kis lángon forraljuk 1-2 percig. Keverjük bele a sót, kóstolgatva.
Amikor langyos, tegyünk a torta tetejére belőle, a maradékot pedig hűtve tároljuk.
A Karamell-tetejű tortát már csak alaposan be kell hűteni, hogy szépen lehssen szelni.