Hozzávalók:
22 cm-es formához:
100 g bébispenót
1 csomag Tante fanny élesztős leveles tészta
3 tojás
2 dl tejszín
só
bors
olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
5 dkg kéksajt
Recept:
Bár tudom, hogy az eredeti quiche omlós tésztából készül, de én sokkal jobban szeretem leveles tésztából, isteni íze van.
Ráadásul időspórolós megoldás is, ha az ember (lánya) a délelőtti gyerekúszótanfolyam után kapkodva próbál ebédet csinálni. még jó, hogy hajnalban keltem, hogy a konfitált kacsacombot elkészítsem. Ehhez lett köret a spenótos quiche.
A bébispenótot kevés olívaolajon, egy gerezd összenyomott fokhagymával közepes hőfokon összerottyantottam. A leveles tésztával kibéleltem egy kerek, sütőpapírral bélelt tortaformát.
Vaksütéssel kezdtem, hogy a torta oldala ne konyuljon majd le. A vaksütés azt jelenti, hogy a töltelék felkerülése előtt elősütjük a pite alapját, amit közben nehezített takarás rejt. Így biztosan nem marad nyers az alja, és folyósabb krém vagy lédús gyümölcs sem áztatja el.
Sütőpapírral béleltem a már tésztás formát, amibe nehezéknek rizst szórtam. Így sütöttem előmelegített 200 fokosban kb negyed órát.
Ezután rizs, sütőpapír ki, töltelék beleönt.
A töltelékhez a tejszínt, tojást, sót, borsot -e kettőt ízlés szerint-, sajtot, kéksajtot, spenótot csak össze kell keverni. A töltött tortát addig kell sütni, míg megszilárdul a töltelék.