Hozzávalók:
A piskótához:
6 db tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
1 csipet só
A citromos-habos krémhez:
1 citrom leve és reszelt héja
1 lime leve
10 dkg porcukor
450 g görög joghurt
4 dl habtejszín (hidegen, 30-35%-os)
10 g zselatin
50 ml víz
Recept:
Ez a friss, könnyed és habos süti tökéletes választás, ha valami citrusos finomságra vágysz.
A piskótát gáztepsiben sütjük, majd félbevágva, rétegezve állítjuk össze a süteményt.
- A sütőt melegítsd elő 180°C-ra (alsó-felső sütés).
- A tojásokat válaszd szét. A fehérjét egy csipet sóval kezd el habbá verni, majd apránként add hozzá a cukor felét , és verj belőle kemény habot.
- A tojássárgájákat verd habosra egy másik edényben a maradék cukorral. A lisztet szitáld bele, és dolgozd össze.
- A fehérjehabból két evőkanállal adj a masszához, és bátran keverd össze, majd a maradék fehérjehabot óvatosan, körkörös mozdulatokkal keverd hozzá, hogy ne törjön össze a hab.
- Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe, egyengesd el, majd süsd kb. 12-15 percig, amíg aranybarnára nem sül.
- Ha kihűlt, vágd el úgy, hogy kapj egy A4-méretű lapot, a maradék tésztát pedig két részletben használd fel, ez lesz az alsó lap, mert így nem látszik a turpisság.
- A zselatint keverd el a vízzel, hagyd állni 5-10 percig, majd melegítsd fel (mikróban pár másodpercig vagy vízgőz felett), amíg teljesen feloldódik. Ne forrald fel, és hagy kissé hűlni.
- A görög joghurtot keverd össze a porcukorral, a citrom és a lime levével, valamint a reszelt citromhéjjal.
- A tejszínt verd kemény habbá.
- A langyosra hűlt zselatint keverd a joghurtos krémhez, majd óvatosan forgasd bele a felvert tejszínhabot.
- A két darabból álló piskótalapot helyezd egy A4-es méretű sütőkeretbe.
- Simítsd rá a citromos habkrém felét. Helyezd rá a második piskótalapot, majd kend rá a maradék krémet.
Tedd hűtőbe legalább 3-4 órára, hogy a krém megszilárduljon és az ízek összeérjenek.
Díszítheted kandírozott citromhéjjal, vagy citromszeletekkel.