Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2 dl tejszín
3 tojás
10 dkg reszelt sajt
25 dkg zsenge zöldspárga
só
bors
Recept:
Az eredeti francia quiche előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható. Tésztája eredetileg a klasszikus omlós-vajas tészta, de én kész bolti levelestésztát használtam, így „megúszós” és gyorsan elkészíthető.
A tésztával kibéleltem egy sütőpapírral borított tortaformát, úgy, hogy 3-4 cm pereme is legyen. A tésztára is sütőpapírt fektettem, abba rizst szórtam nehezéknek, és így előmelegített sütőben, 200 fokon elősütöttem durván 15-20 perc alatt. Ez arra jó, hogy a perem le hajoljon le sütés közben. A rizst és a papírt eltávolítva még visszatettem kicsit, hadd süljön.
Közben előkészítettem a spárgát. Nagyon vártam már, hogy vehessek, április-májusban van szezonja, és most a közelben árult valaki, lecsaptunk rá. A zöldspárga élénk zöld színű, íze intenzívebb, mint a fehéré, jobban szeretem. Előkészítése is egyszerűbb, hámozni nem kell, csak mossuk meg, és mivel a spárga vége fás, egy darabot (a fás részt) le kell belőle törni. Egyik kezünkkel a végét megfogva pont ott fog elpattanni, ahol fás a szár.
A tiszta, zsnege részeket sós vízben pár perc alatt blansírozzuk, amjd hideg vízzel öblítjük.
A reszelt sajtot, tojást, tejszínt, sót, borsot kikevertem, és beletettem a kisebb darabokra vágott spárgát. 180 fokon addig sütjük, míg átsül a töltelék, durván fél óra.