Hozzávalók:
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
50 dkg liszt
1 narancs héja
fél tk fahéj
fél tk gyömbér
fél tk szerecsendiő
fél tk só
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
5-10 dkg aszalt áfonya/fél üveg nutella
kenéshez:
1 tojás sárgája
1 ek tej
Keresztekhez:
50 g liszt
60 g víz
Recept:
A hot cross bun egy édes, fűszeres zsemle ami a világ számos pontján , főként angol nyelvterületeken igen népszerű. Angliában nagypénteki hagyományos édesség, melyhez számos babona is kötődik.
Úgy tartja a mondás, hogy ha két ember megosztja a zsemlét, akkor azzal a barátságukat erősítik a következő évre, míg, ha beteg ember eszik belőle, akkor hamarosan javul az állapota. Többek szerint a hajósok, ha magukkal viszik a zsemlét, megóvja őket a hajótöréstől.
A zsemle tetején lévő kereszt eredetileg a négy égtájat szimbolizálta, később azonban inkább már Jézus keresztre feszítésének szimbólumaként emlegették.
Volt idő, amikor csak egyházi ünnepeken, templomokban és temetéseken szolgálták fel.
Hagyományosan mazsolával, aszalt ribizlivel készítik. A tetejét egy lisztes mázzal keresztet rajzolva díszítik, és jellemzően nagypénteken a böjt végét jelezve készítik és eszik.
Fél deci langyos tejbe beleteszünk 1 tk cukrot és belemorzsolunk 2,5 dkg élesztőt és félretesszük, hogy felfusson. Ha szép habosan megemelkedik, az élesztőnk bizotsan friss, és teszi majd a dolgát. A kelesztőtálba kimérjük a a lisztet, a sót, a fűszereket, hozzáadjuk a maradék cukrot, belereszeljük a narancs héját, a felfuttatott élesztőt, a tejet, a tojást. Ha aszalt áfonyával készítjük, azt is adjuk hozzá. 4-5 percig dagasztjuk, majd beletesszük az olvasztott vajat és további 10 percig dagasztjuk a ragacsos tésztát.
Leolajazzuk a tészta tetejét, letakarjuk és 1 óra alatt langyos helyen megkelesztjük.
Lisztezett felületen késsel 10 részre vágjuk. Kinyújtjuk, a közepébe opcionálisan 1 evőkanálnyi nutellát/csokoládét teszünk, a széleit összecsípjük, csípéssel lefele sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Tetejüket tojássárgás tejjel lekenjünk.
A lisztet a vízzel csomómentesre keverjük, habzsákba töltjük és a zsömlék tetejére kereszteket rajzolunk. 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli tepsit, a keletkező gőzben nem szárad ki a sütemény.