Hozzávalók:
6-8 darab:
25 dkg nagyon hideg vaj
25 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1,25 dl jéghideg víz
1 zacskó főzős vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 ek cukor
2 tojássárgája
2 marék áfonya
Egy felvert tojás a kenéshez
Recept:
Ha valaha is álmodoztál egy olyan desszertről, ami egyszerre légiesen könnyed és ellenállhatatlanul krémes, akkor ez az áfonyás-vaníliás tarte pont neked való!
A ropogós leveles tészta tökéletes alapot ad az édes vaníliakrémnek, amit a friss, kissé fanyar áfonya tesz igazán izgalmassá.
Ráadásul nemcsak isteni finom, hanem egyszerűen elkészíthető is – így akár egy hétvégi kényeztetéshez, akár vendégváró finomságnak is tökéletes választás. Kóstolj bele ebbe a mennyei harmóniába!
A korábban már receptjeim között szereplő házi leveles tészta az alapja ennek a finom kis gyümölcsös vaníliás kosárkának.
A tészta kicsit több, mint amennyivel ki tudunk bélelni hat-nyolc kis tarte formát, így a maradékot csak vékonyra nyújtva simán kisütöttem némi reszelt sajttal megszórva.
A leveles tésztát készítsük el egy-két órával korábban, vagy akár egy-két napig is ülhet a hűtőben, ha olyan az időbeosztásunk.
- Ehhez a vajat szeleteld 3-5 mm vastagra, és forgasd bele a sóval elkevert lisztbe.
- Egy fakanállal keverd össze, majd öntsd rá a jéghideg(!) vizet, és dolgozd össze egy gombóccá. Ha kézzel segítesz, csak 5-10 másodpercig gyúrd, hogy a vajdarabok benne maradhassanak.
- Lisztezd be a tésztát, csomagold fóliába vagy sütőpapírba, és tedd hűtőbe 20 percre.
- Lisztezd ki a munkafelületet, és nyújtsd téglalap alakúra (kb. 1,5-2 cm vastagra).
- Hajtsd be a rövidebb oldal egyharmadát középre, majd a másik harmadot rá.
- Fordítsd el 90 fokkal, lisztezd, nyújtsd és hajtsd még kétszer.
- Tedd fagyasztóba 15-20 percre.
- Ha extra leveles tésztát szeretnél, ismételd meg a hajtogatást és pihentetést még háromszor.
- Nyújtsd kb. 1 cm vastagra, és szaggasd ki a tart a formák alját a videón látható módon.
- A maradék tésztából vágjunk vékony csíkokat, és fonjuk őket össze, ezzel alakíthatjuk ki a tarte formák oldalát, de aki nem akar ennyit bohóckodni, simán vágjon csíkokat és azzal bélelje.
- A vaníliakrém elkészítéséhez tegyük fel a tej kétharmadát forrni a tűzhelyre.
- Ez alatt egy kisebb edényben keverjük ki a pudingport a cukorral és a tojások sárgájával, majd döntsük hozzá a maradék tejet.
- Amikor a melegedni feltett tejünk már kellően forró, öntsük hozzá a keveréket és közepes lángon kevergetve sűrítsük be.
- Habzsákba téve töltsük meg a formákat és szórjuk meg az áfonyaszemekkel.
- A felvert tojással finoman kenjük meg a kilógó tésztarészeket.
190 °C-on, előmelegített sütőbe téve, alsó-felső sütéssel süssük, amíg a tészta halványbarna színt kap.