Hozzávalók:
15 ml zsiradék (nálam kókuszzolaj)
15 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
50 dkg csiperkegomba
só
1 evőkanál petrezselyem
2 tojás
10 dkg apró szemű zabpehely
20 gramm zabkorpa
Zsiradék a sütéshez
Recept:
Húshagyó ebédnekvaló. A gomba tápanyagtartalma és állaga miatt is gyakori húspótló a vegetáriánus étkezésben.
Jó rostforrás, esszenciális nyomelemeket, B2-, B3-, B5- és B12-vitamint, káliumot, antioxidánst, szelént és szívvédő rezet tartalmaz. A fasírt állagának javításához használt zabkorpa pedig az őrlés folyamatában keletkezett melléktermék, ami élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A zabkorpának nagyon magas a vízben oldhatatlan rosttartalma, ennek köszönhetően kitűnő a beleknek. Csökkenti a szénhidrátok és zsírok felszívódását, a koleszterinszintet, kordában tartja a vércukrot.
Egy kis salátával diétás, de hasznos ételhez juthatunk.
A gombákat alaposan megmostam és robotgéppel apróra zúztam.
A megtisztított, kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a kókuszolajon, az apróra vágott petrezselyemmel és összenyomott fokhagymával is futtattam picit, majd rátettem a gombát.
Addig pároltam a gombákat, amíg a kieresztett folyadék elpárolgott róla.
Megvártam, míg langyosra hűlt, majd ráütöttem kettő darab tojást, hozzáadtam a zabkorpát és zabpelyhet is. Alaposan elkevertem és hagytam fél órát pihenni.
Hengereket formáztam és forró kókuszolajban kisütöttem, oldalanként nagyjából 1-1 percig sütöttem. Papírtörlőre szedtem ki, hogy a felesleges zsiradékot beszívja.