Hozzávalók:
Tészta:
63 g méz
55 g vaj
20 g olaj
1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 tk őrölt szegfűszeg
75 g nádcukor
1 db tojás
135 g finomliszt
125 g rozsliszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
Töltelék:
2-300 g lekvár
Bevonat:
200 g étcsokoládé
2 ek olaj
Recept:
Ha egy igazán puha, illatos és lekvárral töltött finomságot szeretnél készíteni, ezek a kis házi „bombik” tökéletesek lesznek.
A megadott mennyiségből körülbelül nyolc darab, 5×7 cm-es sütemény lesz – pont annyi, hogy jusson kóstoló mindenkinek.
- A mézet, a vajat, az olajat és a fűszereket egy kisebb lábasba méred, majd lassú tűzön felmelegíted, hogy a vaj teljesen elolvadjon. Ezután félreteszed hűlni.
- A tojást a cukorral habosra kevered.
- Ha már kivilágosodott, hozzáadod a kimért száraz hozzávalókat (a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport).
- A kihűlt, fűszeres mézes keveréket szintén a tálba öntöd, majd az egészet egynemű tésztává dolgozod.
- Fóliába csomagolva legalább 2 órára hűtőbe teszed pihenni.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtod, majd 5×7cm-es téglalapokra vágod.
- A darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszed, és egy villával néhány helyen megszurkálod őket.
- A sütit 170 °C-ra előmelegített sütőben 8–10 perc alatt világosra sütöd.
- A lekvárral bőségesen megkened az alsó részeket, majd ráhelyezed a tetejüket. Így hagyod őket kb. 2 órát, hogy a lekvár kissé beszívódjon és összefogja a sütit.
- A bevonathoz a csokoládét felolvasztod az olajjal, majd a süteményeket belemártod, vagy egyszerűen áthúzod őket vele.
- Addig hagyod állni, amíg a csoki teljesen megdermed.
Ha a csokoládé megkötött, már tálalhatod is a puha, illatos, lekváros bombikat.