Hozzávalók:
tészta:
22 dkg liszt
12 dkg cukor
15 dkg vaj
15 dkg vaj
3 tojássárgája
csipet só
1 / 2 tasak sütőpor
töltelék:
20 dkg darált dió
10 dkg reszelt csokoládé
2 evőkanál kakaópor
1 zacskó főzős csokoládés pudingpor
fél tasak sütőpor
170 g tejföl
2-3 evőkanál rumaroma
3 tojásfehérje
15 dkg cukor
csipet só
kb. 4 evőkanál baracklekvár
Hab:
170 g tojásfehérje
340 g cukor
Recept:
Finom puha linzer tészta alapon egy vékony réteg házi baracklekvár, ezen nyújtózkodik egy gazdag, diós, csokis, puha krém, amit szinte megkoronázza koppanósra sütött édes tojásfehérje.
Igazi gazdag ünnepi sütemény, érdemes kipróbálni mert nem is fáradságos az elkészítése.
Első lépésként melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és béleljünk ki egy 20 × 30 cm-es tepsit szilikonos sütőpapírral vagy sütőlappal.
Egy edényben a tojások sárgáját keverjük habosra a puha vajjal és a kristálycukorral. Szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és gyorsan dolgozzuk össze.
Simítsuk bele az előkészített tepsibe, és tegyük be a sütőbe, amíg egy kissé megszilárdul. Nem emlékszem pontosan mennyi idő lehetett, maximum negyedóra. Amíg sül, addig elkészítjük a krémet.
A diót összeforgatjuk a kakaóporral, a pudingporral, a sütőporral, a reszelt csokoládéval, hozzáadjuk a rumaromát és a tejfölt. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a cukrot hozzáadva tovább keverjük amíg szépen elegyednek. A tojásfehérjehabot finoman összeforgatjuk a száraz hozzávalókkal.
Az elősütött tésztára rákenjük a baracklekvárt, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a krémet, és betesszük a sütőbe körülbelül fél órára.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzászórva a cukrot, tovább keverjük, amíg a cukor kissé elolvad. A szép, kemény habot rásimítjuk a süteményünkre és 120-130 fokon addig szárítjuk a sütit, amíg a teteje kopogósra szárad.
Kihűlve szeleteljük.