Gazdag mézes diós karácsonyi szelet recept

  • Gazdag mézes diós karácsonyi szelet recept
  • Gazdag mézes diós karácsonyi szelet recept

Gazdag mézes diós karácsonyi szelet recept  Gazdag mézes diós karácsonyi szelet recept  

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg liszt
4 dkg méz
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 tojás
8 dkg cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:
4 tojás sárgája
5 dkg cukor
4 dl tej
4 evőkanál liszt
1 csipet só
25 dkg mascarpone
Porcukor
Fahéj
Kardamom

20 dkg dió

Díszítés:
30 dkg olvasztott csokoládé
5 dkg cukor
fél deciliter habtejszín

Recept:

Igencsak telt, gazdag ízű karácsonyi süteményt készítettem. Érdemes dupla adagot csinálni, mert nagyon gyorsan fogy.

A tésztához egy lábosban melegítsük össze a vajat, a tojásokat, a mézet és a cukrot.

Keverjük hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet és sót. Hagyjuk egy picit hűlni, hogy ne égessük meg a kezünket.

A sütőt melegítsük élő 170 fokra. A tésztát osszuk háromfelé, és szilikonos sütőpapíron nyújtsunk belőle 20 × 30 cm-es téglalapokat.

Körülbelül 10-12 perc alatt süssük halványbarnára őket.

A diót száraz serpenyőben pirítsuk illatosra, majd kihűlte után a felét daráljuk finomra. A másik felét, amivel a sütemény tetejét díszítjük majd, rusztikus darabokra aprítjuk vagy daráljuk.

A krémhez keverjük csomómentesre a tojássárgájákat a cukorral, a sóval, a liszttel és a tejjel.

Közepes lángon folytonosan kevergetve főzzük sűrű krémmé és hagyjuk kihűlni.

Ha már kellemesen hideg, habverővel dolgozzuk krémmé mascarpone, a darált dió, és egy kis fahéj esetleg kardamom hozzáadásával. További porcukorral állítsuk be a krém édességét ízlésünknek megfelelően.

A tölteléket osszuk három felé, és töltsük meg úgy a süteményt, hogy a tetejére is jusson a krémből.

Szórjuk rá a rusztikus diódarabokat, és spricceljük meg sós karamella mázzal illetve olvasztott étcsokoládéval.

Sós karamella mázhoz egy lábosban közepes lángon megpirítottam 5 deka cukrot, amikor folyékony karamellé változott, hozzáöntöttem a megmelegített tejszínt és kis lángon hagytam hogy egyneművé olvadjanak.

A díszítés előtt várjuk meg, hogy kihűljön.

Tegyük egy uzsonnás tasakba a krémet, és vágjunk a zacskó sarkán egy pici lyukat, azon keresztül spricceljük meg a süteményt. Ugyanígy járjunk el az olvasztott csokoládéval is.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*