Recept:
Ez egy nagyon könnyű kis nyári leves, az elkészítése is roppant egyszerű. A levesbetétnek tálalt spárgás fritatta valami isteni, krémes, nagyon különleges.
Elkészítéséhez az olívaolajon fonnyasszuk meg az apró karikára vágott újhagymát, és a pórét. Adjuk hozzá az egészen apróra vagdalt fokhagymát, és fél percig kevergetve kissé pirítsuk meg.
Keverjük hozzá zöldborsót, és öntsük fel körübelül másfél liter vízzel.
Sózzuk, borsozzuk – én adtam hozzá még két leveskockát is, de van aki idegenkedik ettől.
Közepes lángon főzzük, amíg a borsó megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a mascarponét és turmixoljuk simára.
Vigyázzunk, a turmixgép tetejét illessszük jól az eszközre, különben plusz fél órát vesz el az életünkből a leves letakarítása a kávéfőzőről, pultról, falról, edényszárítóról :)
Tálaláskor a leves tetejét apróra vágott snidlinggel díszítsük.
A fritatta elkészítéséhez a spárgáról törjük le a fás végét, majd sózott, pici citromlével ízesített vízben enyhén főzzük meg. Ez viszonylag hamar megvan, néhány perc az egész, függ a spárga vastagságától. Érdemes egyébként vékonyabb spárgákat választani az üzletben, ezek mindig zsengébbek. A tojásokat habarjuk össze sóval, borssal, és adjuk hozzá az apróra vágott főtt spárgát. Én szögletes kis kenyér formában sütöttem, ami 10*25cm.
Ezt sütőpapírral béleltem, és 180 °-on körülbelül 20 percig sült, amíg a tojás megszilárdult.
Finoman kockákra vagdaltam, a kockákba fogpiszkálókat szúrtam, és megszórtam apróra vágott metélőhagymával.
De ez nekem nem volt elég, a hűtőben árválkodó maradék gorgonzolát átlényegítettem sajtos rúddá (ezt a receptet használtam, a túró egy részét váltottam ki a gorgonzolával), ami szintén nagyon ízletes és puha lett, ezt is majszoltuk a leves mellé.