Hozzávalók:
Tészta:
200 g virágméz
200 g vaj
570 g finomliszt
100 g cukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
10 g szódabikarbóna
Lekvár vagy mangópüré:
240 g mangópüré
3 dkg cukor
6 g pektin
Krém:
5 dl habtejszín
500 g mascarpone
100 g porcukor
50 g görög joghurt vagy tejföl
1 zacskó vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
Recept:
Bebepiskóta oldalán találtam ezt a receptet. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ez egy medovik torta, csak kicsiben.
Bebe egy megyraguval készítette el ezt a süteményt, nekem viszont lapult a hűtőben egy adag mangópüré, ezt kívántam felhasználni most. Nyilván bármilyen lekvárral finom ez a sütemény, én a pürét kívántam zselésíteni némi pektin segítségével.
Ehhez a gyümölcspürét feltettem a tűzhelyre melegedni, majd kevés kristálycukrot összekevertem a pektinnnel, és hozzáadtam a püréhez. Forraltam rajta egyet, majd levettem a tűzről és hagytam kihűlni.
A sütemény tésztájához a mézet a vajjal és a cukorral feltesszük melegedni. Ha felforrt, hozzáadtam a szódabikarbónát és alacsonyabb fokozaton, kevergetve, középbarna szín eléréséig melegítettem.
Hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd a többi alapanyagot hozzátéve lágy tésztát gyúrtam belőle.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Miután a tészta nagyon lágy, és könnyen deformálódik, érdemes rögtön a sütőpapíron vagy szilikonlapon megejteni a süteményt kiszaggatását.
Kicsit alálisztezve nyújtsuk fél centiméter vékonyra, és szaggassuk ki tetszés szerinti formákkal.
Hét-nyolc perc alatt süssük meg őket, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a habtejszínt, a mascarponét és a joghurtot kevés cukorral vagy akár vaníliával habosítsuk ki, majd habzsákba téve a sütemények alsó darabjára nyomjunk apró kis halmokat körben.
A közepére szintén habzsákba töltve tegyünk lekvárt vagy mangópürét, majd helyezzük rá a süti lyukas tetejét.
Néhány óra alatt nálunk már megpuhult, mert elég párás a levegő. Szárazabb idő esetén másnapig hagyjuk puhulni, hűtve.